Internațional

Ce caută Băsescu în America

Ziarul de Vrancea
11 sep 2011 1036 vizualizări
Administraţia Prezidenţială a anunţat sec sîmbătă că Traian Băsescu urmează să efectueze mîine o vizită în SUA n nu este clar dacă preşedintele roman se va întîlni cu omologul său american şi nici ce documente vor semna cele două părţi n tăcere suspectă şi din partea diplomaţiei americane

Preşedintele României, Traian Băsescu, ajunge mîine la Washington, într-o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Pînă aseară, agenda oficială a vizitei prezidenţiale în Statele Unite nu era cunoscută şi nici nu există indicii clare ale includerii în acţiunile preşedintelui a unei întîlniri cu omologul american, preşedintele Barack Obama. Aceasta este prima vizită a lui Traian Băsescu în timpul mandatului actualului preşedinte al SUA. Însă, în 2005, Băsescu s-a întîlnit cu predecesorul de la Casa Albă al lui Obama, George W. Bush. Preşedintele Traian Băsescu s-a mai întîlnit cu preşedintele american în funcţie cu ocazia unor evenimente externe.

Scutul antirachetă şi eliminarea vizelor

Majoritatea indiciilor premergătoare vizitei de lucru a preşedintelui duc spre finalizarea acesteia cu o întîlnire cu omologul american, susţin surse diplomatice. "Este greu de crezut că o vizită atît de aşteptată să nu aibă o asemenea finalizare. În cutuma diplomatică anunţurile se fac coordonat. Este de anticipat un anunţ coordonat cu Casa Albă, amănunţit în privinţa conţinutul vizitei şi nivelurilor de întîlnire. Ca element de conţinut, preşedintele Băsescu nu poate merge fără să se vadă cu omologul american. Majoritatea indiciilor sînt pentru o întîlnire bilaterală cu preşedintele Barack Obama. Este de bun-simţ, se lucrează de multă vreme, s-a finalizat", au comentat sursele. Cît priveşte esenţa vizitei preşedintelui Băsescu în SUA, aceasta se va concentra în "acorduri militare importante", cel mai probabil fiind vorba şi despre eventuala semnare a acordului privind scutul antirachetă, au precizat, sursele citate.
Una dintre principalele probleme aflate în suspensie pe agenda bilaterală româno-americană este chestiunea eliminării vizelor pentru cetăţenii români. România, alături de Polonia şi Bulgaria, sînt singurele state UE care nu sînt încă incluse în programul Visa Waiver. Obiectiv prioritar al diplomaţiei româneşti - după cum au spus majoritatea miniştrilor de Externe din ultimii ani - eliminarea vizelor rămîne o problemă a cărei soluţie nu se prefigurează într-un orizont de timp apropiat.

Avioane F16 şi închisori CIA

De asemenea, există şi poziţii ireconciliabile între cele două părţi, cel puţin pînă acum, precum cea privind statutul provinciei Kosovo. O altă problemă bilaterală despre care presa a relatat pe larg, dar care a rămas nerezolvată a constituit-o eventuala achiziţionare de avioane F-16 de la americani. După ani de căutări, discuţii şi analize , partea americană a formulat o ofertă concretă, pe care CSAT a acceptat-o în martie, 2010. Achiziţionarea avioanelor F16 costă aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmînd să ajungă în România în 2013. Înţelegerea a rămas însă literă-moartă după ce premierul Emil Boc a declarat că Executivul nu are bani pentru aşa ceva. În primăvara acestui an, oficiali bulgari anunţau varianta unei negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un program comun de achiziţie de astfel de avioane.
Nu în ultimul rând, vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washingtron are loc pe fundalul unei revigorări a subiectului presupuselor închisori CIA din Europa, găzduite inclusiv în România. Cel mai recent, la 6 septembrie, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, anunţa, că în numele transparenţei va face publice documente care să susţină concluzia sa potrivit căreia în România a existat, din septembrie 2003, o închisoare secretă a CIA.
Site-ul Casei Albe, în secţiunile rezervate programului preşedintelui şi vicepreşedintelui SUA nu menţionează nici un amănunt despre acţiunile din săptămîna viitoare ale acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.