Internațional

America a mai plîns o dată

Ziarul de Vrancea
11 sep 2011 599 vizualizări
Comemorarea victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite a avut o amploare deosebită în acest an, atît în media cît şi la locul atentatelor, dată fiind cifra rotundă - zece ani de la comiterea atentatelor.


Zeci de filme documentare dedicate evenimentului au fost difuzate la posturile de televiziune pe tot parcursul săptămînii premergătoare, publicaţiile scrise şi-au dedicat primele pagini şi editorialele momentului aniversar, municipalităţile locale şi diverse instituţii au ţinut momente solemne. La New York, ceremonia care a avut loc pe locul fostelor turnuri gemene - Ground Zero -, s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Barack Obama, a fostului preşedinte George W. Bush, a autorităţilor locale precum şi a membrilor familiilor victimelor. Locul s-a dovedit aproape neîncăpător iar pompierii supravieţuitori care au ajuns primii la locul atacului au fost omişi în acest an. "Este ca şi cînd ar fi fost ieri", spune Felicia Cappo, 44 ani, care împreună cu sora sa Laurie poartă portrete ale fratelui Gary Frank. Doar la trei zile după atac au fost informate că fratele lor a fost ucis în atac şi nu i-au fost recuperate niciodată rămăşiţele pămînteşti. Principala componentă a zonei - Memorialul victimelor, ridicat chiar pe locul turnurilor gemene - a fost inaugurată în acest an, iar cea mai vizibilă structură, turnul One World Trade Center, care va fi cea mai înaltă clădire din New York, este încă în construcţie, ajuns în prezent la etajul 80, din cele 104 cîte va avea cînd va fi terminat, în 2014.
Mii de persoane s-au adunat pe toată durata zilei în afara perimetrului zonei unde a avut loc ceremonia pentru a-şi aduce propriul omagiu celor 2.983 de victime ale atentatului terorist de acum zece ani, iar traficul practic a fost oprit în toată zona de sud a Manhattanului. Newyorkezii nu s-au lăsat speriaţi de alerta teroristă din ultimele zile cu privire la posibilitatea unui atentat, iar primarul Michael Bloomberg a ţinut să dea asigurări că ameninţarea nu va întina solemnitatea momentului. Cu toate acestea, o prezenţă impresionantă a forţelor de poliţie a împînzit zona, iar puncte de control al vehiculelor au fost instalate pe toate căile de acces în oraş şi pe cele către obiective importante: poduri, tunele şi piaţa Times Square.
Ceremonia publică nu a inclus nici un moment religios şi nici un cleric sau reprezentant al vreunei confesiuni nu a fost inclus printre vorbitori, fapt ce a atras critici din partea organizaţiilor religioase, care au denunţa nota "seculară" a comemorării.

Iliescu depre momentul atacurilor: "consternare"

Fostul preşedinte Ion Iliescu, şef al statului în exerciţiu în urmă cu un deceniu, a rememorat ieri evenimentele legate de atentatele de la 11 septembrie 2001, din perspectiva Palatului Cotroceni. "Prima amintire este legată de elementul de surpriză şi de consternare generală în faţa acestui act brutal: intrarea celor două avioane în cele două turnuri din New York. Chiar cu un an înainte fusesem la New York şi urcasem la ultimul etaj, la platforma cea mai înaltă de acolo, era cea mai mare perspectivă a New York-ului. Aşa că a fost, în primul rînd, o reacţie de consternare în faţa acestui act de o brutalitate fără precedent. Apoi, CNN a început să transmită imediat scenele respective şi am putut să urmărim în direct. Prima reacţie a fost să convoc CSAT-ul, chiar în după-amiaza acelei zile", a povestit fostul preşedinte. El a spus că atunci s-au stabilit "măsuri imediate pe liniile Armatei, Internelor, MAE, cu serviciile de informaţii", care vizau condiţiile de siguranţă în interiorul ţării. Fostul preşedinte şi-a amintit că, la două luni după atacuri a avut loc o reuniune a şefilor de stat şi de guvern la New York la care a luat parte. Cu acea ocazie, a fost vizitat Ground Zero. Preşedintele spune că primul lucru care l-a impresionat în zona de impact a fost efortul cetăţenilor pentru curăţarea zonei: "În primul rînd, ne-a surprins rapiditatea cu care autorităţile americane şi cetăţenii au participat la curăţirea zonei. O imensitate de clădiri se prăbuşiseră, imaginaţi-vă cît material se adunase, iar în două luni de zile terenul era curăţat. Noi am vizitat groapa pe care fuseseră cele două blocuri. A fost impresionantă rapiditatea cu care s-a curăţit locul".
El a mai spus că acţiunile din Afganistan şi Irak au fost urmare unor decizii "comune luate de combatere a terorismului, pentru că toată lumea a fost îngrozită de asemenea abordări extreme".

Actualul premier britanic a crezut că soţia sa a murit

Premierul britanic David Cameron a declarat, într-un interviu acordat cu ocazia comemorării a zece ani de la 11 septembrie, că a crezut, în 2001, că soţia sa Samantha a murit în atacurile de la New York. În momentul atacurilor, Cameron se afla în Oxfordshire, în timp ce soţia sa, Samantha, care era însărcinată în două luni cu primul lor copil, Ivan, era la New York pentru a deschide o nouă filială a companiei de papetărie Smythson, unde lucra în calitate de consultant. Deşi se afla într-un magazin la cîţiva kilometri de World Trade Center, ea nu şi-a putut contacta soţul, timp de cinci ore, pentru a-i spune că este în siguranţă, deoarece telefonul şi reţele mobile nu mai funcţionau imediat după atac. "Samantha era în New York în ziua aceea, în Manhattan, şi nu voi uita orele în care o sunam pe mobil iar şi iar şi nu puteam să o contactez pentru că sistemul de telefonie mobilă căzuse", a declarat Cameron pentru postul de televiziune prin satelit Al-Jazeera. "Îmi aduc aminte exact unde eram cînd am reuşit în cele din urmă să o contactez şi ce fericit am fost să îi aud vocea", a explicat ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.