Internațional

Cei care fumează prima ţigară imediat ce s-au trezit sînt mai predispuşi la cancer

Ziarul de Vrancea
8 sep 2011 999 vizualizări
Un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie, pe un eşantion reprezentativ de 4.776 de persoane fumătoare, bolnave de cancer pulmonar şi de 2.835 de persoane fumătoare, cu plămîni aparent sănătoşi, şi publicat în revista "Cancer", arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sînt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decît cei care amînă fumarea primei ţigări cel puţin cu 1 oră de la momentul trezirii.

Explicaţia pe care o dau cercetărorii ar fi că persoanele nerăbdătoare să fumeze prima ţigară în prima jumătate de oră de la trezire inhalează o cantitate mare de nicotină pentru a-şi satisface nevoia de drog şi, o dată cu aceasta, inhalează şi mai mult gudron, responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Totodată, studiul citat arată că prima ţigară fumată în primele 30 de minute după trezire influenţează modul în care persoana va fuma şi restul ţigărilor în acea zi. Astfel, persoana va fuma în acea zi cu aceeaşi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotină de care are nevoie şi, indirect, substanţele toxice, cancerigene. Un alt studiu publicat în revista "Cancer", realizat, de această dată, pe un eşantion de 1.850 de fumători sănătoşi şi pe 1.055 de fumători bolnavi de cancer la cap şi la gît, a demonstrat că prima ţigară fumată în primele 30 de minute de la trezire creşte riscul de îmbolnăvire de cancer la nivelul capului şi al gîtului cu 59%.
La nivel mondial, peste cinci milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. Dependenţa de nicotină este o boală cronică ce poate fi prevenită sau tratată cu ajutor medical de specialitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.