Internațional

COLOANA: Un francez, obligat de instanţă să plătească daune fostei sale soţii pentru "lipsa de sex"

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 834 vizualizări
Un francez va trebui să plătească fostei sale soţii daune de aproape 10.000 de euro pentru că nu a făcut "destul sex" cu aceasta pe durata căsniciei lor, relatează The Telegraph, citat de Hotnews

Bărbatul în vîrstă de 51 de ani a fost sancţionat în conformitate cu articolul 215 din codul civil francez, potrivit căruia cuplurile căsătorite trebuie să consimtă la o "viaţă în comun". Astfel, un judecător a decis că această lege presupune faptul că "relaţiile sexuale trebuie să fie parte a căsătoriei". Neobişnuita decizie a venit după ce soţia a intentat divorţ în urmă cu doi ani, acuzînd lipsa de activitate în pat a soţului. Un judecător din oraşul Nisa, sudul Franţei, le-a acordat atunci divorţul, deliberînd că soţul este unicul responsabil pentru desfacerea căsătoriei. Însă fosta soţie, în vîrstă de 47 de ani, l-a readus în faţa instanţei, cerînd 10.000 de euro în compensaţie pentru "lipsa de sex pe durata celor 21 de ani de căsnicie". În apărarea sa, fostul soţ a susţinut că "oboseala şi problemele de sănătate" l-au împiedicat să fie mai atent cu soţia sa în pat. Dar un judecător de la instanţă superioară din Aix-en-Provence a decis că acesta va trebui să acorde daune fostei soţii, motivînd: "O relaţie sexuală între soţ şi soţie este expresia afecţiunii pe care o au unul faţă de celălalt, iar în acest caz aceasta a fost absentă. Căsătorindu-se, cuplurile accepta să-şi împartă viaţa, iar acest lucru presupune în mod clar că vor face sex unul cu celălalt".

Unu din trei europeni are probleme la cap

 
Peste o treime - 38,2% - dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de probleme sau boli neurologice, pornind de la insomnie şi ajungînd la demenţă, potrivit unui studiu prezentat luni.

Studiul, publicat în European Neuropsychopharmacology, acoperă 30 de ţări, cele din UE plus Elveţia, Islanda şi Norvegia, reprezentînd 514 milioane de locuitori. El ia în considerare întreaga gamă de boli mentale şi neurologice la toate grupele de vîrstă. El arată că 38,2% din populaţie suferă de probleme afectînd creierul. Cele mai frecvente boli sînt tulburările de anxietate (14%), insomnia (7%), depresia majoră (6,9%), tulburările somatoforme (6,3 %), dependenţa de alcool sau de droguri (4%), deficitul de atenţie cu hiperactivitate (5%) din tineri, demenţa (30%) pentru cei peste 85 de ani. În plus, "milioane de pacienţi suferă de boli neurologice cum ar fi apoplexia, traumatismele cerebrale, boala Parkinson şi scleroza multiplă", potrivit comunicatului. Nu există nici o creştere a ratei globale de la sondajul precedent din 2005, cu excepţia demenţei, din cauza creşterii speranţei de viaţă.

Americanii şi-au spionat principalul aliat

Statele Unite au desfăşurat acţiuni de spionaj împotriva Israelului, un aliat strategic al Washingtonului, susţine un blogger care s-a ocupat de cazul unui translator de la FBI condamnat pentru dezvăluirea de informaţii secrete, informează New York Times. Cînd translatorul FBI Shamai K. Leibowitz a fost condamnat la 20 de luni de închisoare pentru transmiterea de informaţii clasificate acestui blogger, procurorii au dezvăluit puţine lucruri despre acest caz. Chiar şi după ce Leibowitz a pledat vinovat, judecătorul a spus că nu ştie cu exactitate ce informaţii ar fi dezvăluit. "Tot ce ştiu este că e vorba de un caz grav", declara judecătorul Alexander Williams. Acum, motivul păstrării secretului în jurul primei condamnări într-un caz de dezvăluire de informaţii presei pare clar: Leibowitz, traducător de limba ebraică, a transmis informaţii despre interceptarea de către FBI a convorbirilor ambasadei israliene din Washington. Printre persoanele interceptate se numără activişti proisraelieni şi cel puţin un membru al Congresului, conform bloggerului Richard Silverstein. În primul interviu despre acest caz, Silverstein a dezvăluit date despre acţiuni de spionaj americane care vizau Israelul. Bloggerul susţine că a ars documentele secrete în curtea casei sale din Seattle după ce Leibowitz a început să fie investigat în 2009, însă îşi aminteşte că erau 200 de pagini de conversaţii. Conform stenogramelor, oficialii israelieni se temeau că ar putea fi interceptaţi. Leibowitz, care a refuzat orice comentariu, publicase documentele pe fondul temerilor despre eforturile agresive ale Israelului pentru a influenţa Congresul şi opinia publică şi în contextul temerilor că statul evreu ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene.

 

Cambridge, cea mai bună universitate din lume

Cambridge a fost desemnată cea mai bună universitate din lume în cel mai recent studiu realizat de QS World University Ranking, relatează The Independent. QS World University Rankings evaluează anual mediul academic din întreaga lume în funcţie de nivelul cercetării desfăşurate în universităţi, de standardele tehnice, de gradul în care absolvenţii sînt angajaţi, de rezultatele internaţionale, dar şi în baza unor sondaje făcute în rîndul universitarilor şi angajatorilor. Este pentru al doilea an cînd Cambridge ocupă locul fruntaş al clasamentului, luînd încă de anul trecut locul universităţii Harvard, care a ajuns pe locul doi după ce a fost lider în primii şase ani în care studiul a fost făcut. Şi anul acesta Harvard este pe locul doi. Pe locul trei se situează Massachusetts Institute of Technology, pe patru s-a clasat Universitatea Yale iar pe cinci Oxford, care a urcat un loc în topul de anul acesta faţă de anul trecut. Pe locul şase s-a clasat, în 2011, Imperial College London, iar University College London a obţinut locul şapte. Următoarele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de Universitatea din Chicago, de cea din Pennsylvania şi de Columbia University.

Şi MiG-urile ruseşti cad, cîteodată

Ministerul rus al Apărării a suspendat, ieri, zborurile tuturor avioanelor de vînătoare de tip MiG-31 după explozia în zbor a unuia dintre ele, care a provocat moartea celor doi piloţi aflaţi la bord în regiunea Perm (Ural).
"Zborurile acestui tip de avion sînt suspendate pînă la identificarea cauzelor catastrofei", a declarat un reprezentant al ministerului. Potrivit unei surse militare citate de RIA Novosti, avionul, un interceptor bimotor de concepţie sovietică, din care primul exemplar a fost pus în funcţiune în 1981, a explodat în zbor după decolare. Avionul "MiG-31, care a dispărut de pe radar la patru minute după ce a decolat de pe aerodromul din Perm, a explodat în zbor după decolare", a declarat această sursă. Ministerul Apărării, citat de agenţia Itar-Tass, a precizat că avionul nu transporta armament în momentul accidentului, iar acesta nu a provocat nici pagube, nici victime la sol.

Iuliei Timoşenko i-au fost interzise vizitele preotului

Un tribunal din Kiev a respins, ieri, o cerere a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko de a primi vizite zilnice de jumătate de oră din partea unui preot.  Avocaţii lui Timoşenko au depus o moţiune în care cer permisiunea ca aceasta să se întîlnească cu duhovnicul ei la tribunal, în timpul pauzei de prînz. "Tribunalul nu are motive să aprobe petiţia", a declarat judecătorul Rodion Kireev. Timoşenko, în vîrstă de 50 de ani, a fost arestată la 5 august. Ea este acuzată de prejudicierea intereselor naţionale ale Ucrainei prin semnarea unui acord de gaze cu Rusia "nedrept" în calitate de premier, în 2009, şi riscă pînă la zece ani de închisoare. Timoşenko a negat în mod repetat acuzaţiile formulate împotriva ei, afirmînd că acestea sînt motivate politic.

Relaţia diplomatică dintre Turcia şi Israel se degradează cu fiecare zi

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat ieri "suspendarea totală" de către Turcia a legăturilor sale comerciale şi militare cu Israelul, după deteriorarea relaţiilor diplomatice cu statul evreu. "Suspendăm complet legăturile comerciale, pe cele militare şi pe cele din industria de apărare. Acest proces va fi urmat de alte măsuri", a afirmat Erdogan, citat de agenţia turcă Anadolu. El a indicat totodată că are în vedere o escală în Gaza în contextul vizitei pe care urmează să o efectueze săptămîna viitoare în Egipt, precizînd că, deocamdată, nu s-a luat o decizie finală în acest sens. "Sîntem în discuţii cu partea egipteană în legătură cu această problemă. Deocamdată nu s-a stabilit nimic", a declarat premierul turc presei de la Ankara.
Vinerea trecută, Turcia a anunţat expulzarea ambasadorului Israelului la Ankara şi îngheţarea relaţiilor militare bilaterale, în replică la refuzul statului evreu de a prezenta scuze, ca urmare a interceptării de către marina militară israeliană a unui feribot turc din Flotila umanitară pentru Gaza. Operaţiunea, desfăşurată la 31 mai 2010, s-a soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci.

Mai mult de 10% din populaţia lumii este analfabetă

Circa 793 milioane de adulţi din lumea întreagă, majoritatea femei, nu ştiu nici să citească şi nici să scrie, potrivit unui semnal de alarmă tras ieri de UNESCO. "Conform cifrelor Institutului de statistică al UNESCO, 793 milioane de adulţi sînt analfabeţi, în majoritate fete tinere şi femei", subliniază organizaţia. Peste 50 la sută din analfabeţi provin din 11 ţări: Benin, Ethiopia, Burkina Faso, Gambia, Guineea, Haiti, Mali, Niger, Senegal , Sierra Leone şi Ciad. De asemenea, 67 de milioane de copii de vîrstă şcolară nu sînt înscrişi în învăţămîntul primar şi 72 de milioane de adolescenţi, care ar trebui să frecventeze primul ciclu de învăţămînt secundar, nu îşi pot exercita dreptul la educaţie.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.