Internațional

Sănătos "tun", Gaddafi pregăteşte contraatacul

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 636 vizualizări
Cel puţin aşa susţine purtătorul său de cuvînt, deşi ultimele apariţii publice ale colonelului datează din 12 iunie

Muammar Gaddafi este "într-o stare de sănătate excelentă" şi "organizează apărarea" Libiei, a declarat purtătorul său de cuvînt, Moussa Ibrahim, citat luni de postul de televiziune Arrai. "Sîntem încă puternici", a dat asigurări purtătorul de cuvînt, care a afirmat, fără a-i numi, că fiii liderului libian înlăturat de la putere "îşi vor asuma rolul în apărare şi sacrificiul" pentru ţara lor. Potrivit acestuia, colonelul a promis că va continua "lupta pînă la moarte sau la victorie". Loial fostului lider libian, Moussa Ibrahim s-ar afla, potrivit noilor autorităţi libiene, în Bani Walid, oraş încercuit de forţele rebele anti-Gaddafi. "Triburile demne" ale ţării continuă să apere fosta putere şi vor recuceri oraşele ocupate de insurgenţi, a subliniat el. Purtătorul de cuvînt a acuzat "agenţii NATO" care au înlăturat regimul de la putere că au comis "infracţiuni, în special violuri, omoruri şi jafuri".

A fugit în Niger?

Aproximativ 200 de vehicule au intrat pe teritoriul Nigerului dinspre Libia au anunţat ieri noile autorităţi libiene, notînd că este vorba despre tipul de convoi care-l transportă de obicei pe Muammar Gaddafi sau pe unul dintre fiii săi. Trecerea acestui important convoi de vehicule civile şi militare dinspre Libia prin Agadez, un oraş în nordul Nigerului, alimenta ieri speculaţii asupra unei fugi a lui Muammar Gaddafi, în pofida faptului că purtătorul său de cuvînt a declarat că se află în continuare în Libia. Pe de altă parte, NATO a reafirmat că nu are ca misiune urmărirea liderilor din cadrul fostului regim libian care fug, după ce convoiul din Libia a intrat pe teritoriul Nigerului. Colonelul canadian Roland Lavoie a declarat că misiunea NATO este să "protejeze populaţia civilă din Libia şi nu să urmărească sau să ia ca ţintă miile de lideri din cadrul fostului regim, mercenari, comandanţi militari sau persoane deplasate". El a precizat că NATO a "distrus" în ultimele două săptămîni "două convoaie importante" care se îndreptau către o zonă populată "pentru că reprezentau o ameninţare".
De la pătrunderea luptătorilor din cadrul CNT în reşedinţa sa de la Tripoli, la 23 august, colonelul Gaddafi a intervenit în mai multe rînduri pentru a-şi îndemna susţinătorii la "rezistenţă", dar ultimele imagini în care apare datează de la 12 iunie.
Totodată, ministrul de Externe din Niger, Mohamed Bazoum, a dezminţit ieri sosirea în ţara sa a liderului libian. "Nu este adevărat. Nu este vorba despre Gaddafi şi nu cred că respectivul convoi are proporţiile care i-au fost atribuite", a declarat ministrul prin telefon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.