Internațional

A fost fabricat cel mai mic motor electric din lume

Ziarul de Vrancea
6 sep 2011 703 vizualizări
Mărimea dispozitivul echivalează cu a miliarda parte dintr-un metru n motorul ar putea fi folosit la transportul medicamentelor către o anumită parte a organismului

Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, a fost creat de cercetătorii de la Tufts University, din statul american Massachusetts. Motorul are o mărime care echivalează cu a miliarda parte dintr-un metru, potrivit studiului publicat în revista Nature Nanotechnology.
Minusculul motor poate avea aplicaţii diverse, atît în nanotehnologie, cît şi în medicină. Mici rotoare fixate pe molecule unice au mai fost prezentate de cercetători în trecut, dar motorul realizat de savanţii de la Tufts University este primul de acest tip care poate fi acţionat cu ajutorul curentului electric. "Oamenii au descoperit deja în trecut că pot să facă motoare acţionate de lumină sau de reacţii chimice, însă problema constă în faptul că în acest fel miliarde de astfel de motoare sînt acţionate în acelaşi timp", a spus Charles Sykes, profesor de chimie la Tufts University, coordonatorul echipei care a pus la punct această invenţie. "Ceea ce este interesant la motorul nostru electric este faptul că poţi să te minunezi şi să urmăreşti mişcarea unui singur motor şi să vezi cum se comportă el în timp real", a adăugat savantul american. Molecula de metil-sulfat de butil a fost plasată pe o suprafaţă curată de cupru, unde unicul ei atom de sulf a acţionat ca un pivot. Savanţii americani au folosit un tip special de microscop electronic pentru a induce o sarcină electrică în motor şi pentru a fotografia molecula pe măsură ce aceasta se învîrtea. Molecula se învîrtea în ambele direcţii, cu o viteză de 120 de rotaţii / secundă. Prin mici modificări aduse acestei molecule, oamenii de ştiinţă ar putea să o folosească în viitor pentru a genera o anumită radiaţie cu microunde sau pentru a cupla aceste molecule pentru a crea sisteme nanoelectromecanice. Astfel de dispozitive ar putea fi folosite în medicină, pentru a transporta în mod controlat un anumit medicament către o anumită zonă din organism.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.