Internațional

CIA si MI6, in relatii apropiate cu serviciile secrete ale lui Gaddafi

Ziarul de Vrancea
4 sep 2011 651 vizualizări
Dosare secrete descoperite de organizatia Human Rights Watch la Tripoli arata o cooperare strinsa între serviciile secrete britanice, americane si libiene în timpul regimului lui Muammar Gaddafi, relateaza Sky News.

Aceste dosare arata ca serviciul britanic de informatii MI6 si agentia americana de informatii CIA aveau un dialog regulat cu serviciile libiene, în special cu Musa Kusa, fostul sef al serviciului libian de informatii si fost ministru de Externe al lui Gaddafi, care a fugit în Marea Britanie la începutul acestui an. Documentele au fost descoperite în biroul acestuia din Tripoli. Un dosar detaliaza ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al colonelului Gaddafi. Un altul contine informatii despre întilnirea fostului premier britanic Tony Blair cu Muammar Gaddafi în 2004 si sugereaza ca a fost ideea Guvernului britanic ca întrevederea sa aiba loc într-un cort. Dosarele contin de asemenea dovezi ca Statele Unite au folosit Libia ca baza pentru programul extradarilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea în strainatate a detinutilor considerati o amenintare pentru securitatea nationala a SUA. Organizatiile pentru drepturile omului considera ca scopul real al acestui program era torturarea acestor detinuti în afara jurisdictiei americane. Nu exista indicii ca Marea Britanie ar fi fost implicata în acest proces, dar au aparut afirmatii din dosarele secrete ca serviciile britanice de informatii le ofereau omologilor din Libia detalii despre disidentii libieni care locuiau în Marea Britanie la vremea respectiva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.