Internațional

Fortele pro-Gaddafi au recurs la metode infioratoare pentru a-i lichida pe rebeli

Ziarul de Vrancea
2 sep 2011 891 vizualizări
Mai multi detinuti au murit asfixiati, inchisi in containere metalice n intre timp, Libiei i-a fost deblocata o transa de 15 miliarde de dolari pentru reconstructtie

Nouasprezece detinuti au murit asfixiati în containere metalice în care fusesera închisi de fortele colonelului Muammar Gaddafi în iunie, în nord-vestul Libiei, a anuntat joi organizatia Amnesty International. Trei supravietuitori au povestit organizatiei de aparare a drepturilor omului ca au fost închisi alaturi de altii în aceste containere la 6 iunie, în contextul temperaturilor ridicate din timpul verii, pe un santier din Al-Khoms, la 120 de kilometri est de Tripoli. Unii detinuti si-au baut propria urina, potrivit unui comunicat al Amnesty International, care citeaza marturii culese de organizatie. Temnicerii lor le raspundeau "taceti, sobolanilor", atunci cind strigau dupa ajutor, potrivit acestor marturii.
Marti, organizatia s-a alarmat cu privire la situatia de "mare risc" a persoanelor suspectate ca au luptat în cadrul fortelor loialiste, în special a celor de culoare si a celor din Africa subsahariana. "Persoanele suspectate ca au luptat pentru colonelul Muammar Gaddafi, în special libienii negri si africanii subsaharieni, sint în situatie de mare risc, amenintate cu rele tratamente de fortele anti-Gaddafi", a scris Amnesty.

Urmeaza ultima batalie: cucerirea orasului Sirt

ONU si marile puteri au pus la punct, joi, la Paris o foaie de parcurs pentru noile autoritati de la Tripoli, deblocind imediat 15 miliarde de dolari în schimbul unor promisiuni de democratie, stabilitate si reconciliere. În acelasi timp, liderii din Marea Britanie, Franta si NATO au anuntat ca operatiunile militare internationale continua atit timp cit Muammar Gaddafi va ramine o amenintare. "În urma diferitelor interventii în jurul mesei, aproximativ 15 miliarde de dolari în active libiene aflate în tarile noastre vor fi dezghetate imediat", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unei conferinte a prietenilor Libiei, organizata la Paris. "Banii deturnati de Gaddafi si apropiatii lui ar trebui sa se întoarca la libieni. Ne-am luat angajamentul ieri sa deblocam banii Libiei pentru a finanta dezvoltarea Libiei de astazi", a adaugat el, referindu-se la o avere evaluata la peste 50 de miliarde de dolari.
Circa 60 de tari si organizatii s-au reunit joi dupa-amiaza pentru acest summit de doua ore. Dar ajutorul financiar si sustinerea politica au o contrapondere. Secretarul american de Stat Hillary Clinton le-a cerut liderilor "noii Libii" sa "combata extremismul", dupa ce au aparut îndoieli cu privire la unii lideri ai rebelilor, considerati apropiati de miscarea islamista Al-Qaida. "Noile autoritati libiene vor trebui sa continue lupta împotriva extremismului violent si sa colaboreze cu noi pentru a se asigura ca stocurile de arme ale lui Gaddafi nu devin o amenintare pentru vecinii Libiei si pentru lume", a declarat ea în cadrul acestei conferinte.
Pe teren, rebelii îsi pastreaza pozitiile în asteptarea unui atac asupra Sirt, ultimul mare oras detinut de fortele lui Muammar Gaddafi, care ramine de negasit. Ei au prelungit cu o saptamina ultimatumul si le-au lasat termen pina la 10 septembrie pentru a se preda. Dar fostul lider libian le-a cerut sustinatorilor sai "sa continue rezistenta". "Nu ne vom preda. Vom continua lupta", a declarat el. "Pregatiti-va de gherila, de un razboi urban si de o rezistenta populara în fiecare oras", a declarat Muammar Gaddafi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.