Internațional

Noi indicii privind existenta vietii pe Marte

Ziarul de Vrancea
2 sep 2011 757 vizualizări
Robotul Opportunity a descoperit o roca a carei compozitie sugereaza ca Planeta Rosie a favorizat, cel putin in trecut, aparitia unor organisme vii

Noul sit de pe Marte pe care robotul Opportunity a început sa îl exploreze pare promitator, din punctul de vedere al compozitiei solului si a rocilor, care sint compatibile cu teoria existentei vietii pe aceasta planeta, într-un trecut îndepartat, au anuntat specialistii de la NASA.
Opportunity, neobositul robot care se afla pe planeta rosie de sapte ani si jumatate, a ajuns în urma cu trei saptamini la marginea unui crater cu diametrul de 22 de kilometri, care a primit numele Endeavour, de unde a transmis deja numeroase imagini cu peisajul înconjurator. Prima roca pe care Opportunity a examinat-o este plata si are marimea unui taburet pentru picioare. Se pare ca ea a fost extrasa în urma unui impact care a produs un crater de marimea unui teren de tenis. Aceasta roca, denumita "Tisdale 2", este diferita de toate rocile observate de cercetatori pina în prezent pe Marte, a explicat Steve Squyres, principalul responsabil stiintific pentru misiunea robotului Opportunity. "Roca are o compozitie similara cu anumite roci vulcanice, dar cu mai mult zinc si brom decit am descoperit pina acum. Avem astfel confirmarea ca deplasarea în craterul Endeavour echivaleaza cu o a doua sansa pentru Opportunity" de a face noi descoperiri, a adaugat specialistul american.

In 7 ani, Opportunity a parcurs doar 33,5 kilometri

Observatiile si masuratorile efectuate de satelitii americani lansati pe orbita martiana au lasat sa se înteleaga ca rocile de la marginea acestui crater, precum diverse minerale de argila, care se formeaza de regula într-un mediu mai umed, dateaza dintr-o perioada din trecutul planetei Marte care favoriza existenta unei vieti microbiene. O roca de la marginea craterului seamana cu o roca sedimentara ce a fost sparta si umpluta cu "vinisoare" de materiale care au fost probabil drenate de apa, a declarat Ray Arvidson, un alt specialist din echipa de cercetatori de la Universitatea Washington din St. Louis.
Savantii americani au ales craterul Endeavour ca noua destinatie pentru Opportunity dupa ce acesta a iesit din craterul Victoria, în urma cu trei ani. Micutul robot american a studiat acest crater, mai mic decit Endeavour, timp de doi ani. Opportunity a parcurs 21 de kilometri pentru a ajunge la craterul Endeavour, cu o viteza foarte mica, si se afla într-o stare buna de functionare, potrivit specialistilor de la NASA. De la sosirea lui pe Marte, pe 24 ianuarie 2004, Opportunity a parcurs în total 33,5 kilometri.
Geamanul sau, robotul Spirit, care a ajuns pe Marte cu citeva saptamini înainte de Opportunity, însa la antipozi, nu mai transmite date începind din 22 martie 2010, iar NASA a pus oficial capat eforturilor de contactare a robotului în mai 2011.
Avind o misiune care urma sa dureze initial trei luni, cei doi roboti Spirit si Opportunity si-au depasit cu mult acest obiectiv si au permis, gratie sutelor de mii de imagini transmise, de o precizie fara precedent, descoperirea de indicatii pretioase despre urmele de apa de la suprafata planetei Marte, din trecutul acesteia, care ar fi putut sa favorizeze prezenta vietii microbiene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.