Internațional

Pentru a fi salvati, rinocierilor li s-ar putea taia cornul

Ziarul de Vrancea
1 sep 2011 1123 vizualizări
Africa de Sud s-a hotarit sa ia masuri radicale pentru a lupta împotriva braconajului care ameninta rinocerii, gindindu-se îndeosebi la interzicerea totala a vinatorii legale si la eventuala taiere a cornului animalelor, pentru a descuraja braconierii.

Deposedarea rinocerilor de corn pentru a-i împiedica pe braconieri sa-i vineze este una din masurile radicale mentionate la începutul acestei saptamini de ministrul sud-african al Mediului, Edna Molewa, la o conferinta de presa asupra sortii acestor animale. De la începutul acestui an au fost ucisi 279 rinoceri atit în rezervatiile naturale, cit si în parcurile private. În 2010 fusesera omoriti 333 rinoceri, fata de 13 în 2007. Sint cifre care arata cresterea îngrijoratoare a fenomenului, cornul de rinocer putindu-se vinde cu pretul aurului, îndeosebi pentru alimentarea pietei medicinii traditionale asiatice. "N-am spus ca-i vom lasa fara corn, ci ca s-a initiat un studiu asupra impactului luarii acestuia, concluziile urmind sa fie date publicitatii peste trei luni", a spus Edna Molewa, citata de Agerpres. Ea a adaugat ca o alta masura eficienta pentru protejarea rinocerilor ar fi interzicerea vinatorii legale. În prezent, în Africa de Sud este permisa vinarea rinocerului alb, mai raspindit decit rinocerul negru. Un numar de 130 vinatori a primit în 2011 permisiunea de a ucide rinoceri.


Germania renunta la instalarea scanerelor corporale în aeroporturi

Rata de alarme false atinge 70%, arata un raport al politiei

Ministerul german de Interne a anuntat miercuri ca renunta pentru moment la scanerele corporale în aeroporturile germane, dupa o faza de testare la Hamburg, în nordul tarii. "Politia federala va revizui mai atent evolutia acestei probleme pentru a avea în curind la dispozitie, speram, un material care sa permita în acelasi timp îndeplinirea obiectivelor noastre ridicate în materie de securitate si asigurarea conditiilor de primire a pasagerilor", a subliniat ministerul.
La 31 iulie a luat sfirsit faza de testare a doua scanere corporale, instalate pe aeroportul din Hamburg la 27 septembrie 2010 si care au controlat circa 809.000 de pasageri. "Generatia actuala de scanere corporale nu este inca la punct pentru a fi implementata la scara larga", a explicat ministerul. Dupa 30 iulie, un raport al politiei germane, dezvaluit de presa, a criticat dur scanerele montate la Hamburg. "Rata de alerte false atinge 70 la suta si trebuie redusa", se putea citi în acel raport. Scanerele s-au aratat deosebit de sensibile la hainele cu mai multe straturi, cele plisate, la cizme, la fermoare si capse, au afirmat politistii, care au apreciat de asemenea ca 10 la suta din alarmele nejustificate au fost declansate de o pozitie neadecvata a pasagerului controlat.

Autoritatile de la Tiraspol, felicitate de rusi cu ocazia "Zilei Transnistriei"

Unul dintre cei mai influenti politicieni rusi, Boris Grizlov, l-a felicitat pe presedintele Legislativului de la Tiraspol, Anatol Kaminski, cu ocazia sarbatoririi autoproclamarii independentei Transnistriei, relateaza PRO TV Chisinau. Potrivit dniester.ru acest gest are loc în conditiile în care Moscova îl promoveaza pe Anatol Kaminski la alegerile pentru conducerea Transnistriei, în defavoarea actualului lider de la Tiraspol, Igor Smirnov. În scrisoarea sa, Grizlov vorbeste despre o noua etapa în modernizarea Transnistriei si îsi exprima speranta ca initiativele Legislativului condus de Kaminski vor reusi sa aduca schimbarea. Alegerile prezidentiale vor avea loc în Transnistria în decembrie. Potrivit dniestr.ru, pentru functia suprema în Transnistria vor candida cel mai probabil seful Legislativului, Anatol Kaminski, favoritul Rusiei, comunistul Oleg Horjan, dar si Igor Smirnov.

Avioane CIA, in escala la Bucuresti

Un avion al companiei Richmor Aviation a efectuat numeroase zboruri în cadrul programului CIA de extradari extraordinare, inclusiv catre Bucuresti, relateaza The Washington Post, prezentind detaliile unui proces între contractori care a avut loc în Statele Unite. CIA a încredintat o parte din operatiunile sale unor companii de aviatie mici, ale caror experiente anterioare au inclus transportarea echipelor sportive în tara. Zborurile din august 2003, precum si zeci de alte zboruri catre Bucuresti, Baku, Cairo, Djibouti, Islamabad sau Tripoli, au fost organizate de compania Sportsflight din Long Island. Aceasta a închiriat un avion de la Richmor Aviation, cu sediul în apropiere de aeroportul Columbia County din Hudson, New York. În cele din urma, Richmor a dat în judecata Sportsflight pentru încalcarea termenilor contractului. În cadrul procesului, au fost dezvaluite costurile si rutele a numeroase zboruri CIA.

Obama, egalat in sondaje de republicani

Barack Obama, care se confrunta cu o situatie economica dificila, se afla la egalitate cu potentialii sai adversari republicani în alegerile prezientiale din noiembrie 2012, potrivit unui sondaj publicat miercuri în Statele Unite. Presedintele american ar obtine 45 la suta din sufragii, tot atit cit Mitt Romney, daca ar candida împotriva fostului guvernator din Massachusetts. Daca adversarul sau ar fi guvernatorul Texasului Rick Perry, presedintele ar cistiga cu putin (45 la suta fata de 42 la suta). "Presedintele se afla în prezent cot la cot cu unul dintre candidatii republicani si conduce cu putin în fata altuia", a declarat Peter Brown, unul dintre conducatorii Institutului pentru Sondaje din Quinnipiac.
Rick Perry, un ultraconservator care abia a intrat în cursa pentru obtinerea învestiturii republicane, si-a devansat rapid concurentii. Potrivit sondajului, el este simpatizat de 24 la suta dintre alegatorii de dreapta, fata de 18 la suta, de a caror simpatie se bucura Romney, care a mai încercat sa obtina învestitura republicana în 2008 si care este considerat mai moderat. Potrivit sondajului, realizat dupa scaderea ratingului Statelor Unite la începutul lui august, doar 42 la suta dintre americani sint de parere ca Barack Obama merita un al doilea mandat, fata de 51 la suta care sint de parere contrara.


Prostituatele de pe centura, obligate sa munceasca pe baza de tichet

Nemtii au mai gasit o sursa de venituri. În fosta capitala federala Bonn, au aparut parcometrele pentru prostitutate. Cu alte cuvinte, practicantele celei mai vechi meserii din lume trebuie sa cumpere un tichet cîta vreme sînt la lucru. Daca nu, platesc amenda. Pîna acum, plateau impozit doar prostituatele înregistrate la bordeluri. Edilii orasului Bonn s-au gîndit însa ca si cele care practica prostitutia pe marginea drumului trebuie sa contribuie la bugetul local. Mai exact, prostituatele de pe marginea drumului trebuie sa cumpere un tichet de 6 euro de la aparatele special amplasate pe trotuar. Daca politistii le gasesc fara bonul respectiv, le amendeaza si le duc în arest. Daca detin tichetul salvator, prostituatele pot ramîne pe marginea soselelor între 8 seara si 6 dimineata. Masura este respinsa însa de asociatiile prostituatelor, pe motiv ca nu face decît sa le îngreuneze conditiile si asa precare de viata.

În centrul Pamîntului s-ar afla o padure de cristale uriase, de pîna la 10 km

Profesorul Jei Hirose de la Institutul de Tehnologie din Toyko a încercat sa recreeze conditiile existente în centrul Pamîntului în laboratorul sau de lînga Osaka. Dupa 10 ani a stabilit ca aici s-ar afla o adevarat padure de cristale mari, de pîna la 10 kilometri, noteaza BBC. Hirose a creat un dispozitiv foarte puternic, folosind vîrfurile a doua diamante. Între ele a presurizat o mostra de aliaj fier-nichel, materialul despre care cercetatorii cred ca ar alcatui centrul solid al planetei noastre, pîna la de 3 milioane de ori presiune atmosferica si a încalzit-o pîna la 4.500 grade Celsius. Structura s-a schimbat în aceste conditii extreme, iar cristalele aflate în ea s-au marit considerabil. "Este posibil sa avem cristale foarte mari în centrul Pamîntului, poate de pîna la 10 km", spune Hirose, care se aliniaza "precum o padure". Amestecul din cîmpul magnetic al Pamîntului este generat în metalul topit al nucleului exterior, care îl acopera pe cel solid, de marimea planetei Marte. Desi principiul de baza e cunoscut, detaliile despre cum se misca acest metal topit reprezinta un mister.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.