Internațional

PC si PNL vor sa-si anexeze Camera de Comert

Mihai Boicu
23 mar 2006 674 vizualizări
Conservatorii si liberalii s-au inteles ca Sorin Vornic sa fie in continuare presedintele CCIA, iar liberalul Romeo Seciu vicepresedinte, potrivit surselor noastre u miza o reprezinta banii pe care Camera de Comert ii va cistiga daca Registrul Comertului va trece din nou in subordinea sa. Alegerile vor avea loc azi si se vor repeta miine daca nu se intruneste cvorumul necesar

Camera de Comert Industrie si Agricultura Vrancea a devenit o miza importanta pentru partidele locale, deoarece Registrul Comertului ar putea trece din nou in subordinea sa, potrivit unui proiect de lege aflat in Parlament. Or, de la agentii economici se string sume importante pentru inregistrarea acestora la ORC. In aceste conditii, liberalii si conservatorii locali au dat la spate neintelegerile dintre ei si si-au impartit functiile de conducere: conservatorul Sorin Vornic presedinte pentru inca patru ani si liberalul Romeo Seciu vicepresedinte. CCIA are doua firme la care este actionara, create special pentru a presta diverse servicii pentru oamenii de afaceri, insa in loc sa fie un exemplu pentru comunitatea de afaceri s-au umplut de datorii. La alegerile de azi trebuie sa se prezinte cel putin 75 de oameni de afaceri din 113 membri. Consilierul judetean Sorin Vornic conduce CCIA din 2002, atunci cind l-a inlaturat cu ajutorul PSD pe Horia Furtuna, care i-a devenit acum subordonat politic la conservatori.


Jocurile pentru conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea par a fi fost deja facute inainte de alegerile care vor avea loc astazi. In cursa pentru functia de presedinte al CCIA s-au inscris conservatorul Sorin Vornic, actualul presedinte, liberalul Romeo Seciu, Ion Roman, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, liberalul Mihai Copaci si Mihai Voicu, primul presedinte al Camerei de Comert. Ultimilor doi le-a fost insa respinsa candidatura. Alianta D. A. isi doreste sa aiba un cuvint de spus in conducerea CCIA, motiv pentru care a trecut la negocieri cu presedintele Sorin Vornic, inainte ca alegerile sa aiba loc, pentru a fi sigura ca va obtine ceva. Potrivit informatiilor noastre, a avut loc o intilnire de taina intre Sorin Vornic si Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea, la care s-a convenit ca primul dintre ei sa fie presedinte pentru inca un mandat de patru ani, iar Romeo Seciu sa fie ales in functia de vicepresedinte. Pentru ca scrutinul sa fie validat, la alegeri trebuie sa fie prezenti cel putin 75 de oameni de afaceri din cei 113 care sint membri. Alegerile au fost programate pentru astazi la ora 15.00, atunci cind se va vedea daca aceste jocuri de culise se vor reflecta si in votul dat de oamenii de afaceri. In cazul in care nu se va intruni cvorumul necesar, alegerile se vor repeta miine. CCIA a capatat o mare importanta in ultima perioada pentru politicienii locali, deoarece in Parlament a intrat in dezbatere o lege care prevede ca Registrul Comertului sa treaca din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert, asa cum a fost pina in anul 2002. Atunci, CCIA incasa sume importante de la oamenii de afaceri care isi inregistrau firmele sau operau modificari la ORC. Camera de Comert are doua firme prin care isi desfasura aceste activitati, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Service SRL, infiintata in anul 1994, si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Expocons SRL, infiintata in anul 2002. De la trecerea in 2002 a Registrului Comertului la Ministerul Justitiei, la Camera de Comert nu prea au mai fost bani.


Camera de Comert PSD


Sorin Vornic, cunoscut ca unul dintre apropiatii lui Marian Oprisan, a plecat din PSD in decembrie 2005 si a intrat in PC, unde a fost numit peste noapte presedinte al organizatiei judetene. Fostul pesedist conduce CCIA din anul 2002, atunci cind i-a luat locul lui Horia Furtuna, inlaturat de la conducere din cauza conflictului in care a intrat cu Marian Oprisan, cind l-a acuzat ca ii stoarce de bani pe oamenii de afaceri. Intre timp, cei doi au ajuns colegi de partid la conservatori. Sorin Vornic a fost criticat de o parte dintre oamenii de afaceri din cauza lipsei dialogului cu ei. In plus, pesedistul "vopsit" in conservator a fost acuzat ca a folosit Camera de Comert si in folosul lui Marian Oprisan si al PSD Vrancea. Astfel, transportatorilor din Autogara Focsani care i-au carat pe vrinceni in Piata Unirii in noiembrie 2004, pentru a-l aplauda pe Adrian Nastase, li s-au eliberat facturi de catre CCIA, pentru "prestari servicii". Transportatorii au ramas cu o "teapa" de citeva sute de milioane de lei vechi, iar PSD poate spune ca nu a avut nici o implicare in acest caz deoarece facturile nu au fost emise de partid. De asemenea, din cite se pare, numeroasele calatorii in strainatate ale lui Sorin Vornic, pe banii CCIA, au fost facute prin intermediul uneia dintre firmele sale, Mondo Travel SA, care ar fi incasat banii respectivi. CCIA Vrancea nu este o institutie de stat, cum s-ar putea crede, ci o institutie neguvernamentala, autonoma si non-profit, de interes public, "organizata ca o asociatie voluntara de companii". "Principalul obiectiv al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura este de a fi cea mai buna organizatie de sprijin al mediului de afaceri din acest judet. Sintem o organizatie ce are ca scop principal prestarea de servicii si sprijinirea companiilor membre in activitatea interna si internationala, in cadrul unei retele internationale de camere de comert", se arata in prezentarea de pe site-ul institutiei. Activitatea CCIA este sustinuta de cotizatia membrilor, care in ultimii ani nu prea s-au mai achitat de datorii, potrivit celor sustinute chiar de Sorin Vornic. La Adunarea Generala care a avut loc in luna ianuarie, citiva zeci de oameni de afaceri si-au pierdut calitatea de membri ai Camerei de Comert tocmai pentru ca nu isi platisera cotizatiile. Ar mai fi de adaugat ca ministrul justitiei, Monica Macovei, este principalul adversar al proiectului de lege prin care ORC ar putea trece din nou la CCIA, mutare considerata periculoasa si inoportuna pentru viitor, in ceea ce priveste transparenta "miscarilor de trupe" din domeniul economic.



CASETA

Cine sint candidatii


Candidatii pentru functia de presedinte, Sorin Vornic, Romeo Seciu, Ion Roman, candideaza si pentru celelalte functii din conducerea CCIA. Printre ceilalti candidati se numara oamenii de afaceri Constantin Busca, Dan Radovici, Vasile Gheorghe, Liviu Jitea, Dorin Simiz, Costica Paun, Valentina Cubolteanu si Victor Istrate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.