Internațional

COLOANA:Goethe, cel mai mare german

Ziarul de Vrancea
28 aug 2011 398 vizualizări
Poetul si romancierul Johann Wolfgang von Goethe a fost desemnat "cea mai importanta personalitate germana din toate timpurile", devansindu-i pe cancelarul Konrad Adenauer si pe fizicianul Albert Einstein, într-un sondaj dat publicitatii simbata

Una dintre cele mai importante personalitati ale culturii universale, Johann Wolfgang von Goethe (28 august 1749 - 22 martie 1832) a fost înnobilat în anul 1782. Autorul volumului "Suferintele tinarului Werther" a fost citat ca fiind "cea mai importanta personalitate germana din toate timpurile" de catre germanii chestionati într-un sondaj realizat de catre institutul Forsa, pentru cotidianul Bild. Sondajul a fost realizat pe un esantion de circa 2.000 de persoane din Germania. Cunoscutul om de cultura i-a devansat pe Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale Germania de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si pe Albert Einstein, autorul teoriei relativitatii. Singurele personalitati aflate înca în viata, citate în acest sondaj, sint "cancelarul reunificarii" Helmut Kohl (care s-a situat pe locul al cincilea), aflat la putere din 1982 pina în 1998, si fostul sef al guvernarii social-democrate, Helmut Schmidt (pe locul al saptelea) care a condus Germania între anii 1974 - 1982.

Numele uraganelor din Atlantic, alese din sase liste folosite prin rotatie

 

Numele uraganelor sint alese dintr-o lista selectata de Organizatia Mondiala de Meteorologie, iar pentru furtunile din Oceanul Atlantic exista sase liste separate, folosite prin rotatie. În 1953, Serviciul National de Meteorologie a preluat obiceiul meteorologilor din cadrul Marinei de a denumi furtunile cu nume feminine, dupa denumirile navelor. În 1979, au fost adaugate si nume masculine pentru a alterna cu cele feminine. Cele sase liste folosite pentru furtuni în Atlantic sint folosite prin rotatie în fiecare an. Lista din acest an nu va mai fi folosita pina în 2017. Numele sint refolosite de fiecare data, cu o singura exceptie si anume cind furtunile sint asa de devastatoare, încit refolosirea numelor lor este necorespunzatoare. În acest caz, numele este scos de lista si în locul lui este introdus altul. Lista pentru 2011 cuprinde urmatoarele nume: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney.

Israelul se asteapta la un vot masiv la ONU în favoarea unui stat palestinian

Israelul se asteapta la un vot masiv la ONU în favoarea aderarii unui stat palestinian, în septembrie, în pofida opozitiei sale si a Statelor Unite, potrivit unei telegrame a ambasadorului Israelului la ONU, relateaza cotidianul Haaretz în editia de ieri. În aceasta telegrama, a carei existenta a fost confirmata de o sursa diplomatica, ambasadorul Ron Prosor îsi exprima pesimismul în legatura cu sansele Israelului de a contracara aceasta initiativa la Adunarea Generala a ONU de luna viitoare. "Cel mai bun lucru la care putem spera este ca un grup de state sa se abtina sau sa nu se prezinte la vot", remarca diplomatul israelian. Potrivit Haaretz, numai cinci tari au informat Israelul pina în prezent ca vor vota împotriva aderarii unui stat palestinian: Statele Unite, Germania, Italia, Olanda si Cehia. Ministerul israelian de Externe se asteapta, în consecinta, ca 130-140 de tari din cele 193 de state membre sa voteze în favoarea unui stat al Palestinei, o majoritate confortabila de doua treimi.
Palestinienii vor sa obtina o aderare cu drepturi depline a statului lor la ONU si recunoasterea Palestinei în cadrul frontierelor stabilite la 4 iunie 1967, înainte de razboiul de Sase Zile, respectiv toata Cisiordania, Fisia Gaza si Ierusalimul de Est.

Tratamentul împotriva virusului mortal Ebola, disponibil în mai putin de un deceniu

 

Unul dintre agentii patogeni cei mai temuti din lume, virusul Ebola, are o slabiciune structurala cheie, care ar putea fi vitala în dezvoltarea de medicamente pentru a trata febra pe care o declanseaza, au anuntat cercetatori americani saptamina trecuta, în revista Nature. "Aceasta cercetare identifica o proteina celulara critica de care virusul Ebola are nevoie pentru a provoca infectarea si maladia", a declarat Sean Whelan de la Harvard Medical School. "De asemenea, îmbunatateste sansele de a produce medicamente ce combat direct infectarile cu Ebola", a precizat el.
Grupul spune ca a crescut soareci care produc niveluri scazute ale unei proteine cunoscuta sub numele de Niemann-Pick C1, care transporta colesterol în interiorul celulelor. Soarecii au supravietuit apoi expunerii la Ebola, care provoaca o febra hemoragica, si la un agent patogen înrudit, virusul Marburg. Virusul este cunoscut pentru ca interfereaza cu procesul de coagulare a singelui, drept urmare provocind deteriorarea si ruperea peretilor vaselor de singe. Noua cercetare indica faptul ca proteina Niemann-Pick este folosita de virusul Ebola pentru a patrunde adinc în interiorul celulelor. "Acest virus are nevoie de aceasta proteina", a declarat Kartik Chandran, de la Albert Einstein College of Medicine din New York. Soarecii care au mai putina proteina sint foarte rezistenti la Ebola si virusul Marburg.
In prezent, nu exista vaccinuri sau medicamente pentru a combate Ebola.

 


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.