Internațional

Modificarile climatice favorizeaza declansarea razboaielor

Ziarul de Vrancea
25 aug 2011 684 vizualizări
Variatiile climatice au un anumit impact asupra declansarii de conflicte în regiunele afectate de ciclurile naturale, un fenomen care risca sa se agraveze din cauza poluarii industriale, arata un studiu publicat în revista Nature.

Tarile tropicale, victime ale furtunilor provocate de fenomenul climatic El Nino, sint de doua ori mai expuse în fata riscului de a fi marcate de conflicte în comparatie cu tarile afectate de un alt fenomen, mai umed si mai putin cald, denumit La Nina, afirma autorii acestui studiu. Foametea, dublata în Somalia de un razboi civil, care afecteaza Cornul Africii reprezinta un exemplu tipic pentru efectele avute de variatiile climei ale caror cauze sint naturale, provocind seceta si tensiuni într-o societate deja fragilizata. Autorii studiului considera ca omenirea trebuie sa traga anumite învataminte si în legatura cu riscurile încalzirii globale cauzate de poluarea industriala. "Studiul arata indubitabil ca si în lumea moderna variatiile climatice au un impact asupra tendintei oamenilor de a folosi violenta", a declarat Mark Cane, climatolog la Observatorul Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.

El Nino dubleaza riscul aparitiei unul conflict armat

Cunoscut si sub denumirea ENSO (El Nino-Southern Oscillation), El Nino, care afecteaza emisfera sudica, este un ciclu ce apare la un interval de doi-sapte ani si care dureaza între noua luni si doi ani. El Nino provoaca pierderi masive în agricultura, pescuit si exploatarile forestiere. Fenomenul debuteaza prin acumularea de mase de apa calda în partea occidentala a Pacificului tropical, care traverseaza apoi întregul ocean. Aceasta parte a ciclului, denumita El Nino, poate cauza modificari dramatice în domeniul precipitatiilor si al temperaturilor, declansind canicula, vinturi uscate si violente, în Africa, Asia de Sud si de Sud-Est si în Australia. Atunci cind acest ciclu se inverseaza, se numeste La Nina, care provoaca o racire a maselor de apa în partea orientala a Pacificului, favorizind aparitia unor ploi masive în aceste regiuni.
Autorii studiului au examinat aceste fenomene climatice între 1950 si 2004 si au suprapus datele peste un grafic ce continea informatii despre conflictele civile interne care au facut cel putin 25 de morti pe an în fiecare tara, în aceeasi perioada. 175 de tari si 234 de conflicte, dintre care mai mult de jumatate au avut ca rezultat peste 1.000 de morti, au fost astfel trecute în revista. În timpul perioadelor de observare a fenomenului La Nina, probabilitatea de izbucnire a unui conflict era de 3%, aceasta urcind la 6% în timpul ciclurilor El Nino, potrivit autorilor studiului. Riscul de declansare a unor conflicte în tarile neafectate de cele doua fenomene climatice era de sub 2%. Potrivit autorilor studiului, El Nino a jucat un anumit rol în 21% din totalul razboaielor civile din lume, un procent ce a urcat pina la 30% în tarile afectate în mod deosebit de acest fenomen climatic. Solomon Hsiang, principalul autor al studiului, considera ca El Nino este un factor invizibil, deoarece acesta a provocat pierderi de recolte, a favorizat aparitia epidemiilor dupa uragane devastatoare, a amplificat foametea, somajul si inegalitatile, care, la rindul lor, au alimentat disensiuni si nemultumiri. Alti factori susceptibili de a influenta riscul de declansare a unui razboi civil sint cresterea demografica, prosperitatea si capacitatea guvernelor de a administra evenimentele asociate cu El Nino.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.