Internațional

COLOANA:Fost ofiter de politie, retinut în ancheta asupra asasinarii Annei Politkovskaia

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 366 vizualizări
Un fost locotenent-colonel de politie rus, banuit de implicare în asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia, a fost retinut de fortele de ordine ruse, a anuntat redactorul-sef al publicatiei Novaia Gazeta

"Fostul locotenent-colonel din politia Moscova Dmitri Pavliusenkov a fost retinut pentru interogatoriu", a spus Dmitri Muratov. Redactorul-sef adjunct al ziarului, Serghei Sokolov, a afirmat ca Pavliusenkov a organizat asasinatul, formind un grup crimal, repartizind rolurile între membrii acestuia, organizind supravegherea ziaristei si furnizind pistolul cu amortizor folosit pentru uciderea ei, în 2006. În cursul procesului desfasurat în 2009, el a fost citat de acuzare si interogat în calitate de martor, într-o sedinta desfasurata cu usile închise. La încheierea procesului, cei trei frati ceceni pusi sub acuzare au fost achitati din lipsa de probe, însa dupa pronuntarea verdictului ancheta a fost redeschisa, iar ei au fost din nou inculpati.
Anna Politkovskaia, care lucra pentru ziarul de opozitie Novaia Gazeta, a fost unul dintre putinii ziaristi rusi care au denuntat încalcarea drepturilor omului în Cecenia si au criticat deschis abuzurile comise de regimul lui Vladimir Putin, fost presedinte si actual premier al Rusiei.

Strauss-Kahn, un bacher zgircit

Dominique Strauss-Kahn nu intentioneaza sa-i ofere bani cameristei care l-a acuzat de agresiune sexuala în Statele Unite, a declarat Benjamin Brafman, unul dintre avocatii fostului director FMI. "Un lucru trebuie sa fie clar pentru francezi: DSK nu are si nu a avut niciodata vreo intentie sa-i dea bani", a spus el. Brafman a adaugat ca femeia "nu a suferit nici un prejudiciu", iar clientul sau este nevinovat. El a apreciat ca si procedura civila initiata de Nafissatou Diallo "se va prabusi ca si cea penala". "Daca marturia acestei femei nu a fost considerata credibila o data, nu va fi nici a doua oara", a spus Brafman. Decizia de marti a justitiei americane de a retrage acuzatiile împotriva lui Dominique Strauss-Kahn a încheiat procedurile penale împotriva acestuia, însa Diallo a formulat, la începutul lunii august, si o plingere civila împotriva fostului director FMI, cerind acordarea de despagubiri.

Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit cea mai rece clasa de stele

Astronomii au vinat aceste stele decenii întregi, fara succes. Printr-un telescop normal, sint aproape imposibil de vazut, însa telescopul WISE, cu infrarosii, a putut zari sase stele pitici Y, relativ aproape fata de soarele nostru, la o distanta de circa 40 de ani lumina.  Stelele Y sint cei mai reci membri ai familiei piticilor maro. Piticele maro sint denumite de mult ori drept stele "esuate". Au o masa prea mica pentru a realiza o fuziune în nucleurile lor si, prin urmare, nu ard la fel de puternic precum Soarele nostru. În schimb, aceste obiecte se racoresc si dispar în timp, pina cind lumina emisa se poate observa doar prin infrarosii.Astronomii studiaza piticele maro pentru a întelege mai bine cum se formeaza stelele si pentru a întelege atmosfera planetelor din afara sistemului nostru solar. Atmosfera de pe piticele maro este asemanatoare cu cea a gigantilor gazosi precum Jupiter, însa sint mai usor de observat întrucit sint singure în spatiu, departe de lumina orbitoare a unei stele mari. Pina acum , WISE a descoperit 100 de pitice maro noi, însa misiunea continua. Din cele 100, sase sint clasificate drept stele Y. Una dintre ele, denumita WISE 1828 -2650, detine recordul de temperatura pentru cea mai rece stea pitica maro - 25 de grade Celsius.

O bicicleta furata cu 15 ani în urma a fost gasita de politia suedeza si returnata proprietarului

Politistii suedezi din orasul Gävle au sunat recent o femeie din localitate pentru a o anunta ca i-au gasit bicicleta pe care o declarase furata în urma cu 15 ani. "Am crezut ca cineva îmi face vreo gluma, apoi m-am gindit ca au gresit numarul atunci cind m-au sunat", a declarat Agneta Wallén, femeia care, în urma cu 15 ani, a ramas fara bicicleta. În 1996, pe cind avea 34 de ani, ea a anuntat politia ca i-a fost furata bicicleta. Pe-atunci bicicleta era un mijloc de transport extrem de important pentru femeie, din acest motiv ea raportind furtul la politie. Initial femeia a sperat ca bicicleta îi va fi gasita si returnata, însa cu timpul a renuntat, ba chiar a uitat incidentul.
Marti, politia a localizat bicicleta în Söderhamn, o localitate aflata la 69 de kilometri nord de Gävle, un oras în care femeia nu a calcat în viata ei.
Politistii au gasit bicicleta dupa numarul personal de identificare al femeii care era stantat în cadru, astfel ca, în ciuda uimirii ei, Agneta Wallén a fost anuntata ca bicicleta i-a fost gasita. "Am ris atit de mult încât chiar si politistul cu care am vorbit a început sa rida. Apoi am crezut ca este o gluma a sotului meu, însa mi-am dat seama ca nu era o poanta abia cind am sunat personal la politie si am vorbit din nou cu acelasi agent", a declarat femeia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.