Internațional

La bucatarie, cu 1,9 milioane de ani in urma

Ziarul de Vrancea
23 aug 2011 449 vizualizări
Homo erectus, un stramos disparut al omului modern, îsi gatea alimentele

Homo erectus, un stramos disparut al omului modern, care traia în urma cu aproximativ 1,9 milioane de ani, îsi gatea alimentele, potrivit unui studiu ce a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Unic în regnul animal, omul maninca multe alimente gatite, iar stramosii lui au putut, gratie acestui regim alimentar, sa absoarba mai multe calorii, care i-au oferit o forta mai mare si o speranta de viata mai lunga. Însa momentul începind de la care gatitul alimentelor a avut o influenta biologica notabila asupra stramosilor lui Homo sapiens a ramas învaluit în mister pina în prezent, au precizat autorii studiului.
Folosind o tehnica filogenetica - studierea legaturilor de rudenie dintre diverse fiinte vii pentru a întelege evolutia acestora -, autorii studiului, printre care s-a aflat Chris Organ, biolog la Universitatea Harvard din Statele Unite, au putut sa determine timpul pe care oamenii si celelalte primate îl petreceau hranindu-se.
"Am aflat ca omul modern consacra mai putin timp pentru a se hrani", respectiv 4,7% din activitatile sale cotidiene, în timp ce pentru celelalte primate acest procent este de 48%. Aceasta diferenta lasa sa se înteleaga ca o schimbare rapida în evolutia obiceiurilor alimentare s-a produs în ramura umana, dupa separarea lor de cimpanzei, în urma cu 6 milioane de ani.
Astfel, printre stramosii îndepartati ai omului modern, Homo erectus prezinta o puternica reducere în ceea ce priveste marimea molarilor, care a continuat, desi în mod neregulat, pina la Homo sapiens. "Am putut sa aratam ca reducerea marimii molarilor primilor stramosi ai omului - Homo habilis si Homo rudolfensis - se explica doar prin evolutia si marimea corpului", afirma autorii studiului.
Însa diminuarea molarilor între Homo erectus, Omul de Neanderthal si Homo sapiens nu poate sa rezulte doar din evolutia cutiei craniene si a marimii corpului. "Rezultatele noastre indica faptul ca reducerea molarilor rezulta mai ales din adaptarea (dintilor, n.r.) la hrana coapta si gatita, care a micsorat considerabil timpul petrecut pentru a minca, iar acest proces a început cu Homo erectus, în urma cu 1,9 milioane de ani", au concluzionat autorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.