Cum a aparut in Europa berea blonda
O drojdie din Patagonia, adusa din întimplare în Europa în secolul al XV-lea, a dat nastere berii blonde - lager -, obtinuta prin fermentare la rece, atit de apreciata în zilele noastre în lumea întreaga, au anuntat autorii unui studiu publicat, ieri, în Statele Unite ale Americii. Aceasta drojdie, denumita "saccharomyces eubayanus", ar fi fost transportata în urma cu 500 de ani, de pe o plaja din America de Sud, pe o bucata de lemn sau în stomacul unor muste drosofile, pentru a ajunge într-o pivnita sau într-o manastire din Bavaria, unde fabricantii de bere îsi pastrau produsele, afirma autorii studiului.
Drojdia "emigranta" a fuzionat cu o "verisoara" îndepartata, "saccharomyces cerevisiae", o drojdie utilizata de multe milenii în Europa si în Asia pentru a face sa creasca aluatul de piine si pentru fermentarea vinului si a berii. Drojdia hibrid care a rezultat a permis obtinerea de bere blonda, denumita "lager" înca din secolul al XV-lea în Bavaria, explica autorii, al caror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
În prezent, piata mondiala de bere blonda, care reprezinta majoritatea brandurilor de bere, valoreaza circa 250 de miliarde de dolari pe an. Oamenii de stiinta si producatorii de bere stiau de mult timp ca aceasta drojdie capabila sa produca o fermentare la temperaturi scazute era de fapt un hibrid, însa nu cunosteau pina la acest studiu natura microorganismului care fuzionase cu "saccharomyces cerevisiae" pentru a obtine o astfel de proprietate.