Internațional

Cum a aparut in Europa berea blonda

Ziarul de Vrancea
23 aug 2011 2636 vizualizări
O drojdie misterioasa adusa în Europa din Patagonia, în secolul al XV-lea, s-ar afla la originea berii obtinuta prin fermentare la rece

O drojdie din Patagonia, adusa din întimplare în Europa în secolul al XV-lea, a dat nastere berii blonde - lager -, obtinuta prin fermentare la rece, atit de apreciata în zilele noastre în lumea întreaga, au anuntat autorii unui studiu publicat, ieri, în Statele Unite ale Americii. Aceasta drojdie, denumita "saccharomyces eubayanus", ar fi fost transportata în urma cu 500 de ani, de pe o plaja din America de Sud, pe o bucata de lemn sau în stomacul unor muste drosofile, pentru a ajunge într-o pivnita sau într-o manastire din Bavaria, unde fabricantii de bere îsi pastrau produsele, afirma autorii studiului.
Drojdia "emigranta" a fuzionat cu o "verisoara" îndepartata, "saccharomyces cerevisiae", o drojdie utilizata de multe milenii în Europa si în Asia pentru a face sa creasca aluatul de piine si pentru fermentarea vinului si a berii. Drojdia hibrid care a rezultat a permis obtinerea de bere blonda, denumita "lager" înca din secolul al XV-lea în Bavaria, explica autorii, al caror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
În prezent, piata mondiala de bere blonda, care reprezinta majoritatea brandurilor de bere, valoreaza circa 250 de miliarde de dolari pe an. Oamenii de stiinta si producatorii de bere stiau de mult timp ca aceasta drojdie capabila sa produca o fermentare la temperaturi scazute era de fapt un hibrid, însa nu cunosteau pina la acest studiu natura microorganismului care fuzionase cu "saccharomyces cerevisiae" pentru a obtine o astfel de proprietate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.