Internațional

Americanii nu stau la discutii: "Clarvazatorii" romi din clanul Marks, arestati pentru înselaciuni de 40 de milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
22 aug 2011 618 vizualizări
Zece membri ai clanului de etnie roma Marks, care s-au mutat în SUA în anii '80 si au devenit faimosi "clarvazatori", au fost arestati, în frunte cu Nancy Marks, figura cea mai pregnanta a gruparii, pentru înselaciuni de 40 milioane de dolari, relateaza New York Daily News

Nancy Marks (42 de ani) si membrii familiei sale atrageau turisti naivi care erau pregatiti sa plateasca oricit pentru a-si afla viitorul.
Femeia este ruda cu raposatul lider al gruparii, Jimmy Marks, si avea sediul într-o cladire din New York, promitindu-le clientilor sai "intuitii clarvazatoare". De fapt, victimele erau pacalite sa dea sume mari de bani si bunuri materiale, în schimbul unor simple rugaciuni pentru îndepartarea blestemelor.
Agentii federali americani i-au arestat pe Nancy Marks si pe alti noua membri ai familiei sale din New York si Florida, pentru infractiuni ce duc la pedepse de 20 de ani de închisoare, inclusiv conspiratie, frauda informatica, frauda bancara si spalare de bani.
Unul dintre vecinii femeii a spus ca aceasta profita mai ales de turistii nestiutori, carora le citea viitorul în palma contra unor sume de bani. "Habar nu am cum rezulta 40 de milioane de dolari din asta", a mai spus vecinul lui Marks.
Membrii clanului de origine româna au de înfruntat peste 60 de capete de acuzare, fiecare dintre ele ducind la o pedeapsa maxima de 20 de ani de închisoare, potrivit The Miami Herald.
Gruparea Marks a devenit faimoasa în 1986, cind politia a derulat perchezitii în casa lui Jimmy Marks si a tatalui sau, Grover, cautind bunuri furate. Ei au gasit 1,6 milioane de dolari, bani gheata si bijuterii în valoare de 160.000 de dolari, despre care romii au spus ca apartineau unor familii de români care le-au dat bunurile pretioase în grija, pentru ca nu aveau încredere în banci.
Instanta a decis ulterior ca perchezitiile au fost organizate ilegal, moment din care s-a nascut un razboi legal intens. Jimmy Marks, un dealer de masini la mina a doua si un personaj interesant, cunoscut pentru numeroasele sale palarii, bijuterii si cravate, afirma atunci ca a blestemat tot orasul Spokane, în care locuia. El ajungea deseori la conflicte cu oficialii din consiliul local al localitatii, iar bataliile sale legale au devenit subiectul unui documentar PBS numit "tiganul american".
În 1997, autoritatile din Spokane au platit familiei Marks 1,43 milioane de dolari, pentru a închide dosarul amiabil. Jimmy Marks a murit zece ani mai tirziu, suferind un infarct în timp ce se afla la dentist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.