Internațional

Libia dupa Gaddafi

Ziarul de Vrancea
22 aug 2011 702 vizualizări
Rivalitatile tribale, conducerea fara coerenta a rebelilor, economia slabita si absenta unei "societati civile" sint citeva dintre provocarile cu care se va confrunta Libia dupa înlaturarea de la putere a regimului Muammar Kadhafi, informeaza CNN.

În 42 de ani, cit a condus Libia, Muammar Gaddafi a eliminat orice voce alternativa sau discurs real din societate. Comitetele Revolutionare ale acestuia erau omniprezente si reduceau la tacere pe oricine exprima nemultumiri. Într-o astfel de societate, nu a existat loc pentru aparitia unei clase mijlocii, profesionale, pentru sindicate, organizatii de opozitie sau alte simboluri ale societatii civile.
Ca si în Irak în 2003 sau în Siria în prezent, în Libia nu exista o personalitate sau grupare recunoscuta a opozitiei care sa depaseasca diviziunile tribale, regionale si sectare. Gaddafi a supravietuit atit de mult pentru ca a destramat bazele celor mai mari si mai influente triburi, potrivit unui specialist în problemele Libiei, Mansour O. El-Kikhia.
Pe de alta parte, estul Libiei - unde a început revolta si îsi are baza rebeliunea - a fost mult timp în conflict cu vestul, baza puterii lui Gaddafi. Modelul ultimelor sase luni de conflict sugereaza ca diviziunile geografice persista, astfel ca triburile din vest ar putea sa nu accepte dominatia unei miscari care a început în est.
Economia nu s-a diversificat, astfel încit circa 95 la suta din veniturile statului libian vin din hidrocarburi. Petrolul libian a permis cheltuieli mari pentru educatie, cu mii de studenti trimisi în strainatate, si pentru infrastructura, însa rata somajului depaseste probabil 30 la suta, iar jumatate din populatie are virsta sub 15 ani.

Banii lui Gaddafi se intorc la libieni

Premierul britanic David Cameron a declarat ieri ca activele libiene înghetate vor fi deblocate în curind pentru a-i ajuta pe rebeli sa stabileasca ordinea în tara, relateaza agentiile internationale de presa. Marea Britanie "va putea în curind sa deblocheze activele înghetate care apartin poporului libian", dupa ce Londra a impus sanctiuni financiare împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, a afirmat seful guvernului.
David Cameron a spus de asemenea ca si-ar dori sa vada ca Muammar Gaddafi va fi deferit justitiei, precizind însa ca soarta colonelului se afla în miinile liderilor rebeli ai Consiliului National de Tranzitie. El le-a transmis totodata rebelilor sa nu recurga la represalii.
"La ONU, vom actiona imediat în cadrul Consiliului de Securitate pentru a oferi noilor autoritati libiene sprijinul legal, diplomatic, politic si financiar de care au nevoie", a declarat Cameron.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.