Internațional

Slovacia incurajeaza sterilizarea tigancilor

Ziarul de Vrancea
21 aug 2011 776 vizualizări
Ministrul Muncii din Slovacia, Josef Mihal, propune oferirea de contraceptive si sterilizarea gratuita voluntara pentru femeile cele mai sarace din tara. Masura ar viza în mod deosebit femeile de etnie rroma.

Potrivit statisticilor, în Slovacia se înregistreaza tot mai multe nasteri, o femeie apartinînd categoriilor sociale defavorizate traieste aproximativ 59,5 ani, timp în care da nastere la 4,6 copii, relateaza Îl Giornale, citat de Hotnews. Pentru a rezolva aceasta problema, ministrul Muncii si Afacerilor Sociale din Slovacia, Josef Mihal, a propus guvernului sa promoveze sistemul de control al nasterilor prin oferirea de contraceptive gratuite si sterilizarea femeilor mai sarace pe cheltuiala statului. Considerînd ca partea cea mai saraca din populatia slovaca este de etnie rroma, propunerea a provocat deja controverse, fiind etichetata imediat drept rasista. "Este doar o propunere. Legea va fi pregatita mai tîrziu", a declarat purtatorul de cuvînt al Ministerului Muncii, Slavomira Selesova, amintind ca ipoteza va trebui sa fie examinata din toate perspectivele. În trecut, Slovacia a mai fost condamnata pentru încalcarea "dreptului la viata privata si de familie si dreptului de acces la justitie". Potrivit unui raport din 2010 al Amnesty International în timpul regimurilor naziste si comuniste  unele femei rrome au fost sterilizate fortat. Uneori asemenea practici au continuat si dupa caderea acestor regimuri. Sociologul Elena Kriglerova Gallova a declarat presei slovace: "Nu am nici o problema cu privire la contraceptive, care sint foarte scumpe în Slovacia. Acestea sint o solutie temporara, în timp ce sterilizarea este definitiva si transmite un mesaj simbolic: nu dorim sa mai aveti copii".
Chiar daca legea va fi aprobata, sterilizarea va fi voluntara (fata de cea aplicata în timpul regimului comunist), dar presiunea psihologica asupra femeilor, în special a celor de etnie rroma, ar putea conduce la acelasi rezultat.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
JohnDoe, acum 4629 zile, 1 ora, 29 minute, 54 secunde
Foarte tare masura,ar trebui aplicata si in Romania.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.