Internațional

Al-Qaida ramine principala spaima a SUA

Ziarul de Vrancea
19 aug 2011 568 vizualizări
Aproximativ 13.200 de oameni au murit in atentate teroriste doar in 2010

Al-Qaida ramine "amenintarea terorista dominanta" împotriva Statelor Unite, în special din cauza retelelor sale din Pakistan, Yemen si Somalia, a anuntat joi Departamentul de Stat într-un raport anual. "Desi nucleul Al-Qaida din Pakistan a fost slabit, capacitatea acestuia de a comite atentate regionale si transnationale este mentinuta", potrivit Raportului anual privind terorismul pe tari, versiunea 2010. "Al-Qaida a ramas amenintarea terorista dominanta împotriva Statelor Unite în 2010", conchide documentul, care apreciaza ca nivelul de risc în Asia de Sud-Est este "ridicat". Gruparea extremista ramine amenintatoare în special gratie ajutorului gruparilor aliate din Afganistan si Pakistan, ca Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP) si reteaua Haqqani. TTP l-a sustinut pe Faisal Shahzad, care a încercat sa detoneze o masina-capcana în centrul orasului New York, în Times Square, în mai 2010. Al-Qaida este si în spatele atentatului esuat din 25 decembrie 2009, cind Umar Faruk Abdulmutallab a esuat în tentativa de a arunca în aer un avion cu destinatia Detroit (Michigan), în timpul zborului. Mai multe bombe au fost gasite, de asemenea, la bordul unor avioane cargo în octombrie 2010. Alte grupari aliate ale organizatiei extremiste, cum ar fi Al-Qaida în Peninsula Araba (AQPA), "s-au consolidat", avertizeaza raportul. În Somalia, islamistii shebab au comis un dublu atentat sinucigas la Kampala, în Uganda, care a provocat moartea a 76 de persoane în iulie 2010, "primul atentat de anvergura" al grupului în afara Somaliei. Centrul national de combatere a terorismului a numarat peste 11.500 de atentate în 2010, în 72 de tari, întocmind un bilant de aproximativ 13.200 de morti, se arata într-o anexa a raportului. "Desi numarul de atentate a crescut cu aproape 5 la suta în raport cu anul precedent, numarul mortilor a scazut pentru al treilea an consecutiv, respectiv cu 12 la suta fata de 2009", precizeaza Departamentul de Stat. Peste trei sferturi din atentate si morti s-au produs în Orientul Mijlociu si în Asia de Sud, potrivit acestor date.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.