Internațional

Portretul huliganilor britanici

Ziarul de Vrancea
19 aug 2011 493 vizualizări
Premierul britanic David Cameron a declarat saptamina aceasta ca revoltele "nu au legatura cu saracia", dar datele culese despre cazurile din tribunale semnaleaza cel putin o corelatie între dificultatile economice si cei acuzati de violente si jafuri, relateaza The Guardian.

Cotidianul a realizat o cercetare care ofera o noua perspectiva asupra revoltelor urbane de acum doua saptamini si informatii despre participanti. În plus, datele releva diferente geografice. Probele juridice sugereaza ca, la Londra, acestia au jefuit si devastat magazine si afaceri în zonele în care locuiesc sau din apropiere. În schimb, în orase ca Manchester sau Birmingham, datele par sa arate ca suspectii au venit de la periferie sau orasele-satelit sa jefuiasca în centru. Una dintre cele mai izbitoare trasaturi este proportia celor care au comparut pina în prezent si care provin din cartiere defavorizate. Un cercetator de la Universitatea din Liverpool, Alex Singleton, care a analizat aceste date pentru Guardian, a suprapus adresele inculpatilor peste harta indicatorilor saraciei. El a constatat ca majoritatea celor care au comparut traiesc în cartiere sarace. Astfel 41 la suta dintre suspecti locuiesc în primele zece la suta cele mai sarace locuri din tara, iar 66 la suta în zone unde saracia s-a amplificat în perioada 2007-2010. "Societatea se fragmenteaza undeva, iar geografia conteaza", a conchis Singleton.
66% au virste sub 25 de ani

Aceste constatari sint confirmate de o cercetare efectuata de Institute of Public Policy Research (IPPR), publicata saptamina aceasta. Institutul a analizat relatia între diferiti indicatori ai saraciei si saracia si locurile unde au avut loc revoltele. Cercetatorii au constatat ca, în aproape toate zonele cele mai afectate, rata somajului tinerilor si a saraciei copiilor sint în mod semnificativ mai mari decit media nationala, iar rata de scolarizare, în mod semnificativ mai mica. Baza de date utilizata de publicatie adauga detalii acestor statistici si pare sa confirme ca acuzatii sint, în majoritate, tineri, barbati si de cele mai multe ori someri. Conform datelor culese, 66 la suta dintre cei care au comparut au virsta sub 25 de ani, iar 17 la suta au virsta între 11 si 17 ani. Doar un mic numar dintre cei aflati în baza de date a publicatiei au peste 30 de ani. Peste 90 la suta sint barbati, mai precizeaza Guardian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.