Internațional

"Mama Rusie" avea aceeasi "parinti" si cu 20 de ani in urma

Ziarul de Vrancea
18 aug 2011 639 vizualizări
Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, Ghenadi Ziuganov sau Mihail Hodorkovski, personalitati de prim rang ale vietii publice din Rusia, detineau functii publice si cu 20 de ani în urma, în timpul loviturii de stat esuate împotriva ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Vladimir Putin, în prezent prim-ministru, ocupa, în 1991, o functie la primaria din Leningrad (devenit ulterior Sankt Petersburg) si lucra înca pentru KGB. În virsta de 38 de ani, el si-a întrerupt concediul si a revenit la Leningrad la 20 august, pentru a-l ajuta pe seful si mentorul sau, primarul Anatoli Sobceak, unul dintre liderii opozitiei fata de pucisti. "În acel moment, era periculos sa parasesti primaria din Leningrad, dar am avut initiative destul de bune", a povestit Putin, într-o carte de interviuri despre tercutul sau. "Dupa ce a început puciul, am stiut de ce parte sint. Stiam sigur ca nu voi executa niciodata ordinele liderilor puciului si nu voi fi niciodata de partea lor", a adaugat el. La 20 august, Putin a cerut sa paraseasca KGB.
Dmitri Medvedev, actualul presedinte al Rusiei, avea 25 de ani în 1991, preda dreptul la universitate si era consilier al primarului Anatoli Sobceak. În momentul loviturii de stat, el se afla în spital, din cauza unei fracturi la picior. Într-un interviu acordat saptaminalului Itoghi, el a povestit ca nu are nici un regret ca se afla în concediu. "Eram în spital, cu un picior rupt. Am considerat întotdeauna ca era mai bine sa faci ceva concret decit sa strigi în mijlocul unei multimi", a spus el, referindu-se la manifestatiile desfasurate cu 20 de ani în urma.
Mihail Hodorkovski, fost magnat al petrolului, în acea perioada în virsta de 28 de ani, era presedinte - director general al bancii Menatep. "Ma vedeam ca membru al echipei lui Eltîn, unul dintre putinii. Din acest motiv am mers sa apar Casa Alba în 1991", a declarat el pentru Radio Liberty.
Ghenadi Ziuganov, actual lider al Partidului Comunist, avea 47 de ani în 1991 si se afla în vacanta într-o statiune din Caucaz. El a decis sa nu-si întrerupa concediul, iar acest lucru i-a fost reprosat ulterior. "Ghenadi, ati auzit ca a fost un puci?", l-a întrebat un ministru aflat în vacanta împreuna cu el, potrivit unei carti critice la adresa liderului comunist. "Unde, în Bolivia?", ar fi replicat Ziuganov. El a sustinut linia dura a partidului, iar într-un discurs rostit în 2010 i-a criticat pe liderii pucisti pentru "indecizia criminala".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.