Internațional

Sindromul kamikaze:Politia norvegiana credea ca Breivik ar fi înghitit un dispozitiv exploziv

Ziarul de Vrancea
15 aug 2011 719 vizualizări
Politia norvegiana va cere vineri prelungirea cu patru saptamini a plasarii în izolare totala pentru Anders Behring Breivik Radiografia a risipit temerile: asasinul a fost deja la o reconstituire

 

 Politia norvegiana l-a radiografiat pe Anders Behring Breivik dupa citeva zile de la arestarea lui, temindu-se ca autorul masacrului comis pe insula Utoeya ar fi putut înghiti un dispozitiv exploziv sau o telecomanda cu care sa detoneze o bomba în timpul primei sale audieri într-un tribunal, a dezvaluit procurorul Paal-Fredrik Hjort Kraby, care se ocupa de caz. "Aveam de a face cu un om care detonase o bomba si care comisese apoi numeroase alte crime mult mai grave si trebuia sa avem în vedere toate posibilitatile, inclusiv pe aceea ca ar fi înghitit un dispozitiv", a explicat el.
Hjort Kraby a recunoscut ca politia s-a temut ca Behring Breivik (32 de ani) s-ar fi putut arunca în aer sau ar fi putut declansa o bomba plasata în alt loc, astfel încit "o examinare radiografica a fost efectuata rapid, dar nu am gasit nimic". Presa norvegiana relatase de altfel simbata aceste temeri ale politiei exprimate cu privire la ucigasul celor 69 de persoane în 22 iulie pe insula Utoeya (în apropiere de Oslo) si a altor opt persoane în atentatul cu bomba comis cu trei ore mai devreme în cartierul ministerelor din capitala Norvegiei.

Nici o urma de remuscare

Autorul masacrului "nu a avut nici o remuscare" în timpul unei reconstituiri de opt ore a masacrului de pe insula Utoeya, a anuntat politia norvegiana. "Nu a fost indiferent, dar nu a aratat nici o remuscare pentru actiunile sale", a declarat procurorul Paal-Fredrik Hjort Kraby.
Breivik a recunoscut ca este autorul atacurilor de pe 22 iulie. El a fost dus simbata dupa-amiaza pe insula Utoeya, situata la circa 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde a fost amplasat un important dispozitiv de securitate. Cotidianul norvegian Verdens Gang a publicat imagini din timpul reconstituirii, citindu-l pe avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, care a afirmat ca acesta îsi aduce aminte cum a tras fiecare foc de arma.
Hjort Kraby a declarat ca politia a decis ca reconstituirea masacrului la fata locului este esentiala pentru desfasurarea anchetei, dupa ce a discutat daca desfasurarea acesteia este acceptabila pentru familiile victimelor. "Toate cercetarile arata ca revenirea la locul crimei ajuta memoria. (Behring Breivik) ne-a furnizat numeroase informatii noi, pe care nu le aveam înainte, în pofida a circa 50 de ore de interogatoriu", a spus el.
"Credem ca acum avem o viziune destul de buna asupra modului în care a fost ucisa sau ranita fiecare victima, desi mai ramin detalii de clarificat", a adaugat Hjort Kraby. El a afirmat ca unele dintre victime au murit înecate, în timp ce încercau sa se salveze.
Politia norvegiana va cere vineri prelungirea cu patru saptamini a plasarii în izolare totala pentru Anders Behring Breivik


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.