Internațional

Coloana International:Politia bulgara nu mai primeste donatii

Ziarul de Vrancea
15 aug 2011 659 vizualizări
Ministrul bulgar de Interne a anuntat ieri decizia sa de a interzice o controversata practica a donatiilor catre politie. Aceasta masura, care va intra în vigoare la 1 septembrie, nu vizeaza si eventualele donatii provenind de la municipalitati, companii publice sau institutii guvernamentale ori internationale, a precizat ministrul Tvetan Tvetanov

Donatiile reprezinta o practica curenta la Ministerul de Interne, dar aceasta a fost criticata în urma dezvaluirilor din presa potrivit carora politia din Sofia dispune de o lista speciala cu donatori si are instructiuni sa nu le controleze vehiculele. Politistul care a dezvaluit aceasta practica a fost concediat. Presa a dezvaluit ulterior ca unii dintre donatorii care figurau pe aceasta lista faceau obiectul unei anchete judiciare. Donatiile catre minister au totalizat circa 3,3 milioane de euro în primul trimestru din 2011, potrivit cifrelor oficiale. "Oricare ar fi donatorii, ei nu sint feriti de anchete judiciare daca au comis o infractiune", a dat asigurari ministrul de Interne.
Problema a fost ridicata în raportul anual al Comisiei Europene, publicat în iulie, care si-a exprimat îngrijorarea fata de obiceiul politiei de a accepta donatii de la persoane private, apreciind ca aceasta ar fi o "provocare pentru independenta politistilor". De la aderarea sa la Uniunea Europeana în 2007, Bulgaria, la fel ca si România, face obiectul unei evaluari anuale stricte si inedite, din partea autoritatilor de la Bruxelles, privind sistemul sau judiciar, criticat pentru ineficienta.

Trei românce au descintat si jefuit de bijuterii o batrina din Gibraltar

Trei românce au fost condamnate la cite sase saptamini de închisoare dupa ce au patentat un nou mod de furt în Gibraltar, lasind o femeie în virsta fara bijuterii dupa ce au abordat-o si, cu intentia de a-i descinta, au înlocuit colierele veritabile ale acesteia cu mai multe falsuri fara valoare. Cele trei au înconjurat-o pe femeie si i-au pus dupa git mai multe coliere, parind prietenoase, cintindu-i si descintindu-i, relateaza Gibraltar Chronicle. "În acest timp, cele trei i-au luat victimei bijuteriile ei, lasindu-i la final citeva dintre colierele lor, lipsite de orice valoare. Totul s-a întimplat foarte repede si pina cînd victima a realizat ce a patit femeile disparusera", se arata într-o declaratie a politiei, citata de jurnalistii Gibraltar Chronicle. Incidentul a fost raportat politistilor, care le-au prins pe cele trei românce într-un sfert de ora si au recuperat bijuteriile furate. "Cerem cetatenilor sa fie atenti atunci cind sint abordati de astfel de oameni si sa raporteze imediat incidentele", mai spun oficialii politiei locale în declaratia citata. Florentina Miclescu, de 24 de ani, Claudia Miclescu, de 46 de ani, si Violeta Mustata, de 33 de ani, au fost acuzate de furt, judecate si condamnate la cite sase saptamini de închisoare.

Val de teroare in Irak: 66 de oameni au murit in explozii in mai multe orase

Seria de atacuri care a lovit peste 15 orase din Irak ieri dimineata s-a soldat cu cel putin 66 de morti si peste 630 de raniti, conform unui nou bilant provizoriu stabilit de AFP plecind de la informatii oficiale. Bilantul, înca provizoriu, îl depaseste pe acela al atacarii consiliului provinciei Salaheddine de la Tikrit de catre un comando înarmat al Al-Qaida în Irak la 29 martie 2011, cind au murit 58 de oameni, care a fost pina în prezent cel mai ridicat de la începutul anului. În cursul diminetii au fost lovite orasele Kut, Tikrit, Bagdad, Taji, Najaf, Kirkuk, Ramadi, Kerbala, Khan Beni Saad, Iskandariya, Mosul, Balad si mai multe localitati din provincia Diyala, printre care si Baqouba. Atacul cel mai singeros, constind într-un dublu atentat cu bomba, s-a soldat cu cel putin 40 de morti si 65 de raniti la Kut, la 160 km sud-est de Bagdad, potrivit lui Ghalid Rashid Khazaa, un purtator de cuvint al serviciilor sanitare din regiunea Wasit, a carei capitala este Kut. Cele doua explozii s-au produs în jurul orei 8.00 (5.00 GMT), într-o zona foarte aglomerata din centrul orasului de 400.000 de locuitori, conform unei surse din politie. Practic, deflagratiile s-au produs aproape simultan, fiind provocate de o masina-capcana si de o bomba amplasata pe carosabil.

Apararea antiracheta ruseasca se bazeaza pe sisteme aeropurtate

Urmatoarea generatie a apararii antiracheta rusesti va avea la baza sisteme aeropurtate, a declarat fostul proiectant-sef al companiei Almaz-Antei, Igor Asurbeili. "Racheta care va înlocui modelul S-500, asteptata sa intre în serviciu în 2015, nu va fi terestra, ci aeropurtata", a spus el. Asurbeili a adaugat ca sistemele vor fi instalate pe avioane, care "vor zbura, vor controla terenul si nu numai vor urmari tintele, ci le vor si lovi". El a mai spus ca noile sisteme de aparare antiaeriana Vityaz, cu raza medie de actiune, vor înlocui pina în 2014 vechile sisteme S-300, care sint deja depasite. "Vityaz trebuie sa fie pregatit sa intre în serviciu în 2013-2014", a spus Asurbeili, într-un interviu pentru RIA Novosti. "Numai finantarea insuficienta a etapei de testare pentru o noua racheta a sistemului ar mai putea provoca întirzieri", a adaugat el. Noile sisteme dispun de radare mai performante si lansatoare cu 16 rachete, fata de numai patru rachete în cazul sistemelor S-300.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.