Internațional

Un supravietuitor al atacului din Norvegia, arestat impreuna cu Breivik

Ziarul de Vrancea
12 aug 2011 952 vizualizări
Un tinar în virsta de 17 ani, care a supravietuit atacului de pe insula norvegiana Utoeya la 22 iulie, a fost retinut de politie timp de 17 ore deoarece aceasta îl considera suspect

În tot acest timp, familia lui nu a primit vesti de la el si îl credea mort în atacul comis pe insula de extremistul Anders Behring Breivik, precizeaza cotidianul Verdens Gang (VG).
"Credeam ca sint nebuni sa creada ca pot face asa ceva", a declarat adolescentul de origine cecena, Anzor Djukaev, pentru cotidian. Suspectat ca este complicele lui Behring Breivik, tinarul a petrecut noaptea de 22 spre 23 iulie într-o celula la doar citiva metri de cea în care era detinut cel care ucisese 69 dintre colegii sai pe insula Utoeya.
Politia a confirmat ca l-a arestat pe Anzor Djukaev, apreciind ca tinarul prezenta un comportament anormal si ca nu putea sa îsi dovedeasca identitatea în mod satisfacator. La rindul sau, Anzor Djukaev si-a explicat comportamentul "deviant" - potrivit expresiei folosite de politie - prin experientele traite în Cecenia. "Cind eram mic, traiam într-o casa plina cu cadavre. Îmi amintesc cum am vazut ciini mincind din ele. Si sint si alte lucruri care m-au ajutat sa îmi pastrez singele rece", a declarat el.
Eliberat în cursul zilei de 23 iulie, tinarul a împrumutat un telefon pentru a-si avertiza familia, în timp ce fratele sau mai mare si colegii sau îl cautau în spitale.

Cind a inceput sa traga, pentru Breivik a fost "ingrozitor"

Psihologul politiei care supravegheaza interogatoriile lui Breivik a declarat ca acesta a oferit detalii cumplite despre masacrul de pe insula Utoeya, unde a ucis 69 de persoane. "A spus ca a fost foarte dificil (...), a fost îngrozitor la început pe Utoeya, la primele executii", a declarat Asbjorn Rachlew pentru cotidianul britanic The Times. Breivik a afirmat ulterior ca era multumit ca actele sale de violenta au avut succes, potrivit lui Rachlew. "Nu astepta cu nerabdare ziua operatiunii pentru ca stia ca îi va fi greu. Dar avea o misiune. Au fost multe planuri. A fost o munca grea si a avut succes. El are satisfactia ca toate pregatirile sale, toata determinarea s-au încheiat cu succes", a adaugat psihologul. Conform politiei, testele de singe au aratat ca acesta luase steroizi si alte droguri înaintea atacurilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.