Internațional

Apa in stare lichida pe Marte?

Ziarul de Vrancea
5 aug 2011 350 vizualizări
Specialistii de la NASA au anuntat ca au descoperit pentru prima data urme ce ar putea dovedi prezenta apei în stare lichida pe Marte, o descoperire ce ofera noi perspective pentru explorarea planetei rosii si pentru organizarea unor expeditii cu echipaj uman pe aceasta.

Precedentele studii au relevat existenta unor ghetari pe Marte, însa nu au demonstrat prezenta apei în stare lichida. Descoperirea a fost facuta în timpul anotimpurilor calde de pe Marte (primavara si vara), de sonda americana MRO, care graviteaza în jurul planetei rosii din anul 2006. "Am descoperit o serie de elemente care sugereaza prezenta apei în stare lichida pe Marte", a declarat Michael Meyer, directorul programelor de explorare a planetei Marte. NASA a facut publice imaginile surprinse de sonda MRO, ce arata un fel de "scurgeri" de culori întunecate în craterul New Newton, situat într-o regiune sudica a planetei. Aceste fluide tisnesc în timpul verii, curg de-a lungul pantelor craterului într-un peisaj desertic, apoi par ca se infiltreaza în scoarta atunci cind temperaturile încep sa scada, pentru a urca la suprafata odata cu venirea primaverii urmatoare.
"Cea mai buna explicatie pe care o avem pentru moment este ca aici este vorba de o scurgere de apa salmastra, desi acest studiu nu ne-a adus înca dovada formala", a declarat profesorul Alfred McEwen, membru al Laboratorului lunar si planetar din cadrul Universitatii Arizona, autorul unui studiu despre aceasta descoperire, publicat în revista Science.

Dovezi circumstantiale

De fapt, NASA nu este înca în masura sa afirme ca urmele descoperite pe Marte reprezinta cu certitudine apa în stare lichida. Daca dovezile sint plauzibile, ele ramin într-adevar unele "de circumstanta". Însa, "daca se compara cu ceea ce se petrece pe Terra, este dificil sa ne imaginam ca ar putea fi vorba de altceva decit fluide care curg de-a lungul unei pante", a declarat Richard Zurek, un savant de la NASA. Indiferent de natura acestor scurgeri, exista putine sanse sa fie vorba de un riu. NASA tinde sa creada ca este vorba mai degraba de un flux ce se afla sub scoarta, asa cum sugereaza culoarea, întunecata, surprinsa în acele fotografii. În total, sonda a numarat "mii" de scurgeri pe parcursul ultimilor trei ani, în sapte locuri diferite de pe Marte.
Descoperirea apei în stare lichida s-ar putea dovedi a fi de o importanta strategica pentru întelegerea unei presupuse vieti trecute si pentru a pregati viitoare misiuni de explorare a planetei Marte cu echipaj uman la bord, în masura în care apa este una dintre conditiile indispensabile vietii. Atmosfera lui Marte este compusa în proportie de 95% din dioxid de carbon (CO2) si doar 2,7% din azot. Acest gaz formeaza 78% din atmosfera terestra. Pentru a încerca sa afle daca planeta rosie a adapostit forme de viata în trecut, NASA va trimite, anul viitor, în craterul Gale, modulul Curiosity, un mic vehicul de explorare, înzestrat cu un mic laborator. Curiosity a costat 2,5 miliarde de dolari.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.