Internațional

Cum se face planificare familiala in China

Ziarul de Vrancea
5 aug 2011 550 vizualizări
Zeci de copii chinezi au fost luati cu forta din miinile parintilor de catre autoritatile guvernamentale, începind din 1999, într-o provincie saraca din sudul tarii, în cadrul programului de "planificare familiala", scrie New York Times.

Un tinar din districtul Longhui, din zona Hunan, a relatat jurnalistilor cum statea într-o statie de autobuz cu fiica sa nou-nascuta în brate, în urma cu sase ani, cind sase barbati au coborit dintr-o masina oficiala si i-au cerut certificatul de casatorie. Barbatul nu avea asa ceva, pentru ca nici el si nici mama fetei nu împlinisera virsta legala pentru casatorie. Oficialii i-au cerut aproape 750 de dolari, drept amenda, pentru a putea sa-si pastreze copilul. Tinarul nu avea o asemenea suma, astfel ca autoritatile i-au luat fetita si nu a mai vazut-o de atunci. Fiica barbatului se numara printre cel putin 16 copii "confiscati" de autoritatile de planificare familiala între 1999 si 2006 în zona rurala Hunan. Rapirile de copii sint o problema constanta în China, unde familiile prefera nou-nascutii baieti. Pe linga acest fenomen, autoritatile statului încearca sa controleze cit mai strict numarul nasterilor, astfel ca a luat fiinta o importanta si productiva piata neagra de copii.

"Sint ca o grupare criminala"

Numai saptamina trecuta, politistii au anuntat ca au salvat 89 de copii din miinile traficantilor de persoane. În cazul locuitorilor din Longhui, însa, problema o reprezinta chiar oficialii guvernamentali, care trateaza micutii ca o sursa de venit, impugnind sanctiuni de 1.000 de dolari sau mai mult, pentru ca parintii sa-si poata pastra copiii. Odata luati de acasa, bebelusii sint deseori introdusi în procesul adoptiilor din strainatate - o alta mare sursa de venit pentru China. Practica de a lua copiii de la familiile lor s-a încheiat în 2006 în Longhui, dupa ce un copil de opt luni a cazut de la etajul doi al unei cladiri, în timp ce oficialii guvernamentali încercau sa-l smulga din bratele mamei. În ciuda unor articole de presa aparute mai ales în afara teritoriului principal al Chinei, mass-media controlata de stat a ignorat astfel de subiecte pina în luna mai, cind îndrazneata revista chineza Caixin a publicat un reportaj despre aceste rapiri, ducind la lansarea unei anchete oficiale.
Seful anchetei, Zeng Dingbao, a promis o cercetare temeinica în aceasta cauza, însa în luna iunie a dat un interviu în care a spus ca "situatia nu e chiar asa cum a fost prezentata în media, cu minori care sint vinduti si cumparati". De asemenea, parintii afectati de rapirile din anii trecuti spun ca ancheta autoritatilor este menita sa închida gura persoanelor care au ceva de spus. De altfel, doi dintre cei mai vocali parinti ai caror copii au fost rapiti au fost retinuti brusc în Shaoyang, acuzati ca au solicitat servicii de prostitutie. Eliberati luna trecuta, cei doi au spus ca li s-a întins o capcana. De atunci si chiar si înainte de acel eveniment, barbatii au spus ca sint urmariti de oficiali guvernamentali si ca au fost avertizati sa nu mai vorbeasca despre rapirea copiilor lor. "Sint ca o organizatie criminala", a spus unul dintre tati.

Troc: fiica rapita la schimb cu permisiunea de a concepe alti doi copii

Sesizarile privind oficiali de planificare familiala care furau copii, bateau parinti si sterilizau mamele cu forta, distrugind familii întregi, au lansat un tacut val de teroare în numeroase parti ale districtului Longhui în prima jumatate a deceniului trecut. În cazul unuia din barbatii retinuti pentru ca ar fi mers la prostituate, oficialii i-au cerut 1.000 de dolari pe loc pentru a-si pastra nepoata. Pentru ca nu avea acesti bani, oficialii l-au obligat sa semneze o declaratie falsa, în care spunea ca nu este bunicul ei biologic si ca renunta la copil. Parintii fetitei au aflat apoi vestea prin telefon, fiind plecati temporar din oras si lasind copilul în grija bunicilor. La întoarcerea acasa, tatal fetitei i-a implorat pe oficiali sa-i permita sa plateasca amenda, facind între timp rost de bani. Acestia i-au spus ca este prea tirziu, iar cind barbatul a protestat, peste zece agenti l-au batut crunt. Ulterior, oficialii i-au oferit un "compromis": desi nu-si va mai vedea fiica niciodata, i-au permis sa conceapa înca doi copii. "Nici nu pot sa-mi descriu ura pentru acei oficiali de planificare familiala. Îi urasc de moarte. Ma întreb daca si ei sint parinti. De ce nu ne trateaza ca pe fiinte umane", a spus tatal fetei, Yang. Întrebat daca înca îsi mai cauta fata, el a raspuns: "Normal! Nu este vorba de o gaina. Nu este vorba de un ciine. Este copilul meu".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.