Internațional

S-a intors lumea cu susu-n jos -Ucigasul unui copil de 11 ani primeste despagubiri pentru abuzul anchetatorilor

Ziarul de Vrancea
4 aug 2011 772 vizualizări
Omul fusese fortat sa spuna unde se afla micutul, dar era prea tirziu - oamenii legii l-au gasit fara suflare pe baietel n in schimb, ucigasul s-a plins pentru abuzul din timpul anchetei, obtinind despagubiri de citeva mii de euro

Justitia germana a acordat ieri peste 3.000 de euro despagubiri ucigasului unui copil, motivind ca politia l-a amenintat cu "suferinte inimaginabile" pentru a-l face sa marturiseasca unde este victima. Magnus Gäfgen a fost condamnat la inchisoare pe viata in iulie 2003 pentru ca a rapit si apoi l-a ucis pe Jakob von Metler, in virsta de 11 ani, fiul unui bogat bancher, caruia i se ceruse o rascumparare de un milion de euro. Magistratii din Frankfurt au motivat decizia de a acorda despagubiri prin faptul ca demnitatea umana a lui Gäfgen a fost grav afectata in timpul interogatoriului din 2002.
Politistii l-au amenintat cu "suferinte inimaginabile" daca nu le spunea unde se afla victima, pe care sperau sa o gaseasca in viata. Suspectul a marturisit in cele din urma unde ascunsese cadavrul.
Modul de actiune al anchetatorilor reprezinta "o grava atingere" a drepturilor omului si nu poate fi compensat de o maniera satisfacatoare decit prin plata de despagubiri, a declarat judecatorul Christoph Hefter. Criminalul solicitase despagubiri in valoare de 10.000 de euro. Cei doi politisti care l-au interogat atunci au fost condamnati in 2004 la amenzi cu suspendare.
In iunie 2010, Germania fusese condamnata de Marea Camera a Curtii Europene pentru drepturile Omului de la Strasbourg pentru "tratament inuman" (articolul 3 al Conventiei Europene a drepturilor omului) in acest dosar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.