Internațional

Arestari masive în China, în urma scandalurilor alimentare

Ziarul de Vrancea
4 aug 2011 876 vizualizări
Ulei de gatit reciclat, oua vopsite cu coloranti nocivi, ciuperci cancerigene, tofu (pasta de soia) contrafacuta sau vin alterat, gatitul in aburi colorati cu agenti chimici, aditivi cancerigeni si - apogeul nenorocirilor - laptele contaminat cu melamina sint citeva dintre scandalurile izbucnite in ultimii ani in China

Autoritatile chineze au anuntat ieri ca au arestat aproximativ 2.000 de persoane si au închis aproximativ 5.000 de companii, în cadrul unei campanii de masuri de reprimare, lansata în aprilie, dupa o serie de scandaluri în sectorul alimentar. Aproximativ sase milioane de locuri de productie si distributie au fost inspectate în cadrul acestei campanii, a precizat, într-un comunicat, Comisia pentru Securitate Alimentara, adaugind ca persoanele gasite vinovate vor fi tratate cu severitate.
China promite, din septembrie 2010, o aplicare stricta a pedepsei cu moartea celor vinovati de cele mai grave infractiuni la adresa securitatii alimentare. Tara se confrunta, frecvent, cu scandaluri în acest sector. Scandaluri recente au avut în centru ulei de gatit reciclat, oua vopsite cu coloranti nocivi, ciuperci cancerigene, tofu (pasta de soia) contrafacuta sau vin alterat.
Autoritatile au sesizat, în aprilie, prezenta în carnea de porc a substantei clenbuterol, un anabolizant care reduce volumul grasimii, în favoarea muschilor, dupa ce au descoperit feluri traditionale chinezesti de mincare pregatita la aburi colorate cu agenti chimici.
Carne de porc care continea atit de multe bacterii, încit devenea fluorescenta pe întuneric, a fost, de asemenea, descoperita, dar si soia cu nitrati cancerigeni si orez contaminat cu metale grele. La acestea se adauga mari cantitati de taitei de orez fabricati din boabe stricate, vinduti cu aditivi potential cancerigeni.
Scandalul cel mai rasunator ramine cel al laptelui contaminat cu melamina, care, în 2008, a cauzat moartea a sase copii si îmbolnavirea altor 300.000. Douazeci si una de persoane au fost judecate pentru implicare în trafic. Doua au fost condamnate la moarte si executate.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.