Internațional

Umilinta crunta pentru un fost dictator

Ziarul de Vrancea
3 aug 2011 466 vizualizări
La prima audiere din cadrul procesului in care este judecat pentru coruptie si complicitate în uciderea de protestatari, fostul presedinte egiptean a fost tinut intr-o cusca metalica

Bolnav, palid, întins pe o targa într-o cusca de metal, la 83 de ani, cu cei doi fii stând protector alaturi de el, în tinute albe de detinuti, fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a pledat nevinovat la acuzatiile de coruptie si complicitate în uciderea de protestatari, la prima audiere a procesului sau istoric, desfasurata ieri la Tribunalul penal din Cairo. Spectacolul, transmis în direct la televiziunea de stat, a fost cea mai mare umilinta pentru fostul presedinte al Egiptului de cind a fost îndepartat de la putere cu aproape sase luni în urma, în luna februarie, dupa 18 zile de revolta.
Ieri, in ziua începerii procesului, a fost prima data cind egiptenii l-au putut vedea pe Mubarak de la 10 februarie, cind a rostit un provocator discurs televizat, refuzind sa demisioneze. În sala de judecata, un procuror a citit acuzatiile împotriva lui Mubarak - ca a fost complice alaturi de ministrul sau de interne în uciderea premeditata si cu intentie a unor protestatari pasnici si ca el si fiii sai au primit cadouri (cinci vile în valoare de 7 milioane de dolari) de la un proeminent om de afaceri, Hussein Salem, în schimbul garantarii unui pret redus într-o tranzactie cu terenuri de stat pentru a construi un complex turistic în statiunea Sharm el Sheikh.
"Da, sint aici", a spus Mubarak, ridicind usor mina, cind judecatorul i-a cerut sa se identifice si sa-si tina pledoaria. "Eu neg toate aceste acuzatii complet", a spus el.

Sustinatorii lui Mubarak si protestatarii s-au luat iar la bataie

În fata Academiei de Politie din Cairo, unde se desfasoara procesul, protestatarii urmareau audierile pe un ecran imens, strigind în batjocura "Atunci cine a facut-o?". Unii si-au fluturat pantofii spre ecran, în semn de dispret, relateaza Agerpres.
Oponentii lui Mubarak s-au încaierat sporadic cu sustinatorii furiosi ai fostului presedinte, aruncind cu pietre si sticle unii în altii, în timp ce politisti cu scuturi si casti de protectie încercau sa-i tina deoparte. Ciocnirile reflecta emotiile profunde pe care le provoaca acest proces fara precedent al omului care a condus Egiptul cu o putere de necontestat timp de 29 de ani.
Si în sala de tribunal audienta a fost împartita - în jumatatea de sala în care era plasata cusca cu acuzatii s-au aflat rudele acestora, în cealalta jumatate - rude ale protestatarilor ucisi în revolta, aproximativ 300 de persoane. In cele din urma, procesul a fost suspendat pina la 15 august, presedintele tribunalului dispunind ca fostul lider, grav bolnav, sa fie internat într-un spital în apropiere de Cairo.

Deprimat, dar atent la proces

Pentru multi egipteni, procesul este o sansa de a fi razbunati pentru decenii de conducere opresiva în care opozantii erau torturati, coruptia generalizata, saracia extinsa, iar viata politica înabusita. Dar pentru altii, Mubarak a fost un simbol al stabilitatii.
Pe targa, învelit cu un cearceaf, palid si cu ochii înrositi, Mubarak parea atent si constient de ceea ce se întimpla. Nu a parut vizibil emotionat. Din cind în cind îsi ridica capul pentru a vedea procesul.
În cusca se mai aflau noua acuzati, care stateau pe banci de lemn, cu exceptia fiilor sai, Gamal si Alaa, care stateau în picioare linga tatal lor, la un moment dat cu bratele încrucisate pe piept, aparent încercind sa blocheze vederea camerei de filmat spre acesta. Amindoi aveau asupra lor cite o copie a Coranului si se înclinau sa vorbeasca cu tatal lor. În Egipt, cei acuzati sint în mod traditional tinuti în custi în timpul proceselor.
Dupa înlaturarea de la putere în februarie, Mubarak s-a dus la resedinta sa din Sharm el Sheikh, apoi în aprilie a fost plasat în arest într-un spital din statiune, unde a fost internat pentru probleme cardiace. Doctorii spun si ca este tot mai deprimat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.