Internațional

Criza nucleara, mai grava decit s-a crezut initial

Ziarul de Vrancea
1 aug 2011 379 vizualizări
Nivelul radiatiilor a crescut brusc in jurul centralei avariate din Japonia

Un nivel-record de radiatii a fost înregistrat între cladirile celor doua reactoare avariate ale centralei nucleare de la Fukushima, a anuntat ieri compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care gestioneaza centrala avariata de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie. Potrivit TEPCO, nivelul de radiatii atinge cel putin zece sieverti pe ora, în apropierea molozului strins între reactoarele 1 si 2 ale acestei centrale avariate de puternicul cutremur urmat de un tsunami urias care a devastat nord-estul Japoniei, în urma cu aproape cinci luni. Cel mai ridicat nivel anterior de radiatii din incinta centralei Fukushima Daiichi a fost înregistrat la 3 iunie. Acesta era de trei pina la patru sieverti pe ora, în interiorul reactorului numarul unu. "Efectuam, în continuare, verificari asupra cauzei unor asemenea niveluri ridicate de radioactivitate", a explicat un purtator de cuvint al TEPCO.
Guvernul si TEPCO prevad, în continuare, sa stabilizeze situatia de la Fukushima, facând eforturi sa aduca reactoarele catre o stare numita de "oprire la rece", pina în ianuarie. De la accident, au avut loc diferite actiuni, pentru coborirea progresiva a temperaturii combustibilului, mai ales cu ajutorul unui sistem de circulare a apei de racire.
Aproximativ 80.000 de persoane, care locuiau, anterior, pe o raza de 20 de kilometri de centrala sau în localitati care au fost deosebit de contaminate, au fost nevoite sa îsi abandoneze locuintele, din cauza riscurilor pentru sanatate.

Japonezii se intreaba ce alimente au mincat imediat dupa seismul din martie

Saptamina trecuta, autoritatile japoneze au dat publicitatii informatii mai îngrijoratoare despre criza nucleara decit a admis, anterior, Guvernul, vorbind de peste 1.600 de muncitori posibil expusi la radiatii imediat dupa catastrofa. De asemenea, Ministerul Agriculturii a anuntat ca cel putin 2.900 de vite au consumat paie de orez contaminate cu izotopi radioactivi peste limita legal admisa. Astfel, mii de consumatori din întreaga Japonie se întreaba daca au ingerat particule care cauzeaza cancer. În plus, autoritatile au postat pe Internet harti cu urme ale unor emanatii de cesiu si iod radioactiv, provenind de la un "nor nuclear", care s-a aflat, la 15 martie, deasupra zonei Tokyo, locuita de aproximativ 40 de milioane de persoane.
Noile informatii prezinta un scenariu mai tulburator decit cele facute publice anterior, în martie si aprilie, de catre oficiali guvernamentali, care au tins sa minimizeze sau sa nu faca publice vestile rele, pentru a calma publicul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.