Internațional

Senatorii americani, manipulati psihic pentru a da bani armatei

Ziarul de Vrancea
25 feb 2011 599 vizualizări
Generalul William Caldwell, care se ocupa de trupele americane din Afganistan, a ordonat anul trecut Diviziei Secrete de Manipulare a Mintilor sa le induca senatorilor americani dorintele unei factiuni din armata SUA: mai multi bani si mai multe trupe pentru razboi.

Ordinul a fost dat ilegal unei echipe de soldati specializati in "operatiuni psihologice" sa-i manipuleze pe senatorii americani, scrie in editia de ieri celebra revista, care-l citeaza pe locotenent colonelul Michael Holmes, seful Diviziei de Informatii Operationale a armatei americane: "Treaba mea este sa ma joc cu mintile oamenilor, sa-i fac pe dusmani sa se comporte cum vrem noi (n. r. - armata americana). Dar nu am voie sa fac asta oamenilor nostri. Daca imi ceri sa manipulez proprii senatori si congresmeni, deja intreci masura". Lista vizitatorilor manipulati este lunga, scrie Rolling Stone Magazine, citata de gandul.info. Ea ii include pe seful Armatei americane, pe seful departamentului care aloca fondurile de razboi, pe ambasadorul ceh in Afganistan, precum si pe cinci senatori, printre care John McCain, si mai multi lideri de opinie din SUA. Rolling Stone noteaza ca incidentul arata disperarea trupelor americane din Afganistan de a primi fonduri pentru un razboi in care prezenta americanilor e tot mai criticata. Conform definitiei Departamentului de Aparare american, "operatiunile psihologice", care reprezinta folosirea propagandei si a tacticilor psihologice, in vederea influentarii gindirii si a comportamentului, ar trebui folosite exclusiv pe trupe straine si ostile. Pentagonul nu a confirmat deocamdata aceasta informatie. De altfel, lt. gen. Caldwell este un personaj controversat. în trecut, el a militat ca armata sa poata folosi Wikipedia si blogurile, pentru a influenta mai eficient populatia americana si straina. De asemenea, ar fi facut presiuni pentru a rescrie definitia pe care Departamentul de Aparare o da operatiunilor psihologice, probabil pentru a elimina partea cu "ar trebui folosite exclusiv pe trupe straine si ostile", dar a esuat. Rolling Stone scrie ca in ianuarie 2011 Caldwell a cerut administratiei Obama suplimentarea trupelor din Afganistan cu 70.000 de soldati, precum si doua miliarde de dolari, pentru a-i instrui. Daca va fi aprobata aceasta cerere, costul razboiului din Afganistan va ajunge la 11 miliarde de dolari, bani suportati de americanii de rind. Iar unul dintre principalii sustinatori ai cererii lui Caldwell este senatorul Carl Levin, care a vizitat tabara din Kabul anul trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.