Internațional

Libia, la un pas de razboi civil

Ziarul de Vrancea
22 feb 2011 536 vizualizări
Peste 230 de oameni si-au pierdut viata pina aseara in timpul protestelor din Libia n fiul liderului Muammar Kadhafi vorbeste despre iminenta unui razboi civil, precizind ca armata va reactiona in forta n pretul petrolului a atins un nou record al ultimilor ani

Violentele din timpul manifestatiilor din Libia impotriva regimului lui Muammar Kadhafi s-au soldat cu cel putin 233 de decese, de la inceperea miscarii de protest, din care 60 doar duminica, la Benghazi, potrivit unui bilant publicat ieri de Human Rights Watch (HRW). Estimarea bilantului mortilor "a ajuns la 233, potrivit unor informatii furnizate de surse medicale din Libia", a anuntat organizatia neguvernamentala americana, intr-un comunicat trimis la Paris. Potrivit corespondentului BBC, aproape toti liderii tribali au anuntat ca sustin opozitia, la fel ca si principalii lideri religiosi. Conform BBC, exista informatii ca Muammar Kadhafi ar fi parasit Tripoli, stabilindu-se probabil in orasul sau natal, Sirt, sau la baza militara din Sabha. Ambasadorul Libiei la Liga Araba, Abdel Moneim al-Honi, a anuntat ca se alatura "revolutiei", iar ambasadorul din India, Ali al-Essawi, a demisionat in semn de protest fata de reprimarea violenta a protestelor. Pare sa fie doar o chestiune de timp pina cind regimul Kadhafi va fi inlaturat de la putere, precizeaza corespondentul BBC, subliniind ca multi libieni se tem de violentele care vor urma. "Numeroase orase au cazut, in special in estul coastei. Mai multi militari s-au alaturat" revoltei impotriva lui Muammar Kadhafi, a declarat presedinta FIDH, Souhayr Belhassen, mentionind orasele Benghazi, un bastion al opozitiei, si Syrte, orasul natal al colonelului Kadhafi.


"Armata va juca un mare rol. Ea nu este armata tunisiana sau egipteana"


Seif Al-Islam Gaddafi, un fiu al liderului libian Muammar Gaddafi, a declarat ca Libia este in pragul razboiului civil si tinta unui complot strain, intr-o alocutiune televizata in noaptea de duminica spre luni. Seif Al-Islam Gaddafi a recunoscut ca mai multe orase, dintre care Benghazi si Al Bayda in estul tarii, au cazut prada unor ciocniri violente si ca protestatarii au pus mina pe arme militare. Zeci de mii de persoane se indreapta spre Tripoli, a declarat el. "în acest moment tancuri se deplaseaza in Benghazi conduse de civili. La Al Bayda oamenii au arme si numeroase depozite de munitie au fost jefuite. Avem arme, armata are arme, fortele ce vor sa distruga Libia au arme", a spus el. Potrivit fiului lui Gaddafi, confruntarile sint provocate de elemente libiene si straine vizind sa distruga unitatea tarii si sa instaureze o republica islamica. "Vom distruge elementele razvratirii", a declarat el, promitind in acelasi timp "formarea unei comisii pentru a crea o constitutie". Seif Al-Islam a mai declarat ca "Libia nu este Egiptul sau Tunisia", in referinta la aceste doua tari vecine ale caror lideri, Hosni Mubarak si Zine El Abidine Ben Ali, au fost izgoniti de multimea din strada in ultimele saptamini. "Armata Libiei va juca un mare rol. Ea nu este armata tunisiana si nici armata egipteana", a declarat el. Colonelul Gaddafi nu a facut nicio declaratie publica de la inceputul violentelor. El este la putere in Libia din 1969. "Nu vom abandona nicio palma de pamint al Libiei", a subliniat el, afirmind: "Noi traim in Libia, vom muri in Libia".


Sa facem cunostinta cu dictatorul


în 1942, la Syrte, intr-o regiune desertica din Libia, se naste Muammar Gaddafi, fiul cel mai mic al unei familii de beduini, care l-a crescut in respectul traditiei islamice. Devenit student, Gaddafi face pasiune pentru liderul egiptean Nasser si este dat afara din universitate din cauza activitatii sale politice. "întreaga sa existenta a fost dominata de o singura preocupare: sa spele afrontul prezentei coloniale pe paminturile arabe. Admirator fervent al liderului egiptean Nasser, a luat pe cont propriu dimensiunea nationalista a nasserismului. Si a judecat, desigur, intotdeauna, statul evreu ca fiind unul ilegitim, vazind in el o reminiscenta o ocupatiilor coloniale", scrie Francois Burgat. "Obsesia sa perpetua a fost reunificarea lumii arabe, fragmentata de colonizare. A renuntat, in urma esecurilor repetate (toate formele de asociere pe care le-a propus Egiptului , Siriei sau Tunisiei au fost respinse), pentru a imbratisa, in anii 90, conceptul Uniunii Africane, pe care o doreste cvasi-federala. Esecurile nu l-au oprit niciodata", spune Jean-Francois Daguzan, citat de Courrier International. în 1963 Gaddafi, cind intra la Academia Militara din Benghazi, are deja ambitia de a indeparta regimul monarhic pro-occidental libian. Ocazia se iveste pe 1 septembrie 1969, cind, in urma unei lovituri de stat, este indeparat regele Idris I. Libia este proclamata republica in aceeasi zi, iar capitanul Gaddafi se proclama colonel. "Revolutia alba" aduce la putere tineri militari progresisti, modernisti, capabili sa transforme fosta colonie italiana, binecuvintata cu importante rezerve petroliere, intr-un paradis mediteraneean. Condusi de Gaddafi, acesti militari au fost un cosmar pentru poporul libian, scrie rue89.com.


Aparat de "amazoane"


Libia sub Gaddafi a cunoscut mai multe faze. A fost epoca socialismului arab, apoi, in anii 70, a avut loc transformarea tarii in Jamahiriya (nume dat prin constitutie Libiei, un joc de cuvinte care inseamna ca puterea ii apartine poporului) araba si socialista, un fel de depasire a statului in versiune Gaddafi, in care puterea era transferata in miinile Comitetelor Revolutionare, o democratie directa care era prezentata cu mindrie vizitatorilor straini. Intelectuali, diplomati si jurnalisti din lumea intreaga au sucombat farmecului Jamahiriyei. Un ambasador francez isi trimitea sotia sa ia ceaiul in cortul lui Gaddafi in fiecare saptamina, pentru a se lauda apoi la Paris. Simpaticul colonel isi crease o imagine de feminist cu "amazoanele" lui, garzile de corp feminine care il insoteau in strainatate. Gadaffi isi scrie "Cartea Verde", care contine solutia la problema democratiei: autoritatea poporului, solutia la problema economica: socialismul, si "a treia teorie universala", care ar fi trebui sa fie o alternativa la lumea sovietica si la cea occidentala. Animat de acesata doctrina si de miliardele de petrodolari, Gaddafi devine progresiv megaloman si ambitios si incepe sa se prezinte drept lider al unei noi revolutii mondiale. Liderul libian incepe sa finanteze terorismul in Orientul Mijlociu, in Africa si in Europa. IRA, ETA sau Brigazile rosii, rare sint organizatiile care se intorc cu buzunarele goale de la Tripoli. Atentatele comise cu sustinerea lui Gadadfi merg prea departe, iar in 1986 americanii bombardeaza Tripoli, ceea ce nu il opreste pe liderul libian. Doi ani mai tirziu un avion al companiei PanAm explodeaza deasupra localitatii Lockerbie, in Scotia (270 de morti), iar un avion al companiei franceze UTA se prabusesete in desertul nigerian (170 de morti). Tripoli este acuzat, iar in 1992 ONU impune un sanctiuni, printre care si embargoul pe instalatiile petroliere. Acestea vor fi ridicate abia in 2003, cind Gaddafi a reusit sa reinnoade firul cu occidentul. Practic, Gaddafi promite sa nu mai sustina terorismul si semneaza Tratatul de Neproliferare Nucleara, ceea ce ii deschide iarasi portile comertului international. O noua afacere complicata intervine intre timp, cea a infirmierelor bulgaroaice, acuzate ca ar fi contaminat intentionat copii cu SIDA. Acestea sint incarcerate, torturate si condamnate la moarte si sint salvate doar printr-un puternic lobby international. Gaddafi are opt copii biologici, dintre care sapte sint baieti.


Cotatiile barilului de petrol au explodat


Barilul de petrol a depasit ieri pragul de 105 dolari pe bursa londoneza, cel mai inalt nivel din septembrie 2008, pe fondul ingrijorarilor legate de escaladarea violentelor din Libia. O serie de societati straine prezente in Libia, precum companiile petroliere BP si Statoil, intentioneaza sa-si evacueze personalul din aceasta tara. "Violentele din Libia sint motorul cresterii preturilor", au explicat analistii Commerzbank, facind referire in special la declaratia unui lider tribal care ameninta sa suspende exporturile de petrol daca violentele impotriva manifestantilor continua. Libia, membra a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este al patrulea producator de petrol din Africa, cu o productie de 1,8 milioane de barili pe zi si rezerve evaluate la 42 de miliarde de barili.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.