Internațional

Si daca Particula lui Dumnezeu nu exista?

Ziarul de Vrancea
22 feb 2011 505 vizualizări
Daca existenta bosonului Higgs denumit si "Particula lui Dumnezeu" nu va fi dovedita în urmatorii doi de catre acceleratorul de particule de la CERN, atunci înseamna ca el nu exista, au declarat oamenii de stiinta, citati de realitatea.net

Reprezentantii acceleratorului din Elvetia au anuntat ca masinaria va functiona cu un an in plus in prima etapa, datorita rezultatelor foarte bune obtinute pina acum. LHC-ul ar fi trebuit sa-si incheie cercetarile anul trecut, insa functionarea lui in acest domeniu a fost prelungita pina la sfirsitul lui 2012. Cercetatorii declarau ieri ca spera sa stringa suficiente informatii pina la sfirsitul acestui an pentru a confirma sau infirma existenta bosonului Higgs. Daca bosonul Higgs nu exista, fizicienii vor trebui sa refaca "modelul standard", sau teoria structurii subatomice. Unii cercetatori spun ca infirmarea existentei bosonului Higgs ar fi chiar mai uimitoare decit confirmarea lui. "Daca nu il gasim, va fi interesant, pentru ca inseamna ca exista acolo ceva nou-nout", a declarat Nicholas Hadley de la Universitatea Maryland, membru al echipei de cercetare de la LHC.


Bulgaria ramine fara tarani


Satele din Bulgaria vor disparea cu totul pina in 2060, daca se mentine actualul trend al ratelor ridicate de mortalitate din zona rurala, relateaza Novinite.com, care citeaza un studiu al Academiei de stiinte din tara vecina. Potrivit acestui studiu, in urma cu o suta de ani doar 20% dintre bulgari traiau in orase, dar acum trendul s-a inversat. In prezent, exista circa 200 de sate complet nelocuite in timp ce aproximativ 500 au o populatie de maxim 20 de persoane. In ultimii 60 de ani, populatia rurala a Bulgariei s-a redus cu peste trei milioane. Doar aproximativ doua milioane de bulgari traiesc in prezent in zona rurala. Principalele cauze sint infrastructura primitiva, lipsa locurilor de munca, a scolilor, a serviciilor de sanatate si a magazinelor, astfel incit zone intinse din tara s-au transformat in "muzee". Satele de linga marile orase au o evolutie mai buna, fiind folosite ca zone resedinta. Potrivit acestui studiu, femeile sint mai dispuse sa plece din sate, din cauza perspectivelor slabe de casatorie. Expertii atrag atentia ca acest fenomen are si o alta fateta - pierderea masiva de fonduri europene.


Cel putin 26 de morti intr-un atentat in Afganistan


Cel putin 26 de civili au fost ucisi ieri intr-un atentat sinucigas comis in fata unei cladiri administrative din provincia afgana Kunduz (nord), o zona unde rebeliunea talibana este foarte activa, anunta un oficial local citat de AFP. "Deocamdata avem 26 de morti si 36 de raniti. Unii raniti sint in stare critica si ne asteptam ca bilantul mortilor sa creasca", a declarat Mohammad Ayob Haqyar, guvernatorul districtului Imam Sahib. Atacul a avut loc in fata sediului administrativ al districtului, unde lumea era adunata la coada. "Toate victimele sint civili care venisera pentru diverse probleme", a explicat oficialul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.