Internațional

Lumea araba in fierbere

Ziarul de Vrancea
21 feb 2011 610 vizualizări
Ultimele evolutii din Maghreb si Orientul Mijlociu, unde valul de contestare sociala si politica fara precedent este reprimat, uneori în mod singeros, de regimuri autoritare, arata ca protestele si manifestatiile sint abia la inceput.

LIBIA: Cel putin 104 persoane au fost ucise de la inceputul miscarii de protest, marti, potrivit Human Rights Watch (HRW), dupa noile confruntari singeroase intre fortele de securitate si manifestanti. Trupele libiene au folosit simbata lunetisti si au deschis focul cu arme automate asupra manifestantilor de la Benghazi (in estul tarii) inclusiv din elicoptere, conform relatarilor martorilor oculari. Un inalt responsabil a afirmat ca extremisti islamisti au luat ostatici membri ai fortelor de ordine si cetateni la Al Baida. Muammar Kadhafi, cel mai longeviv lider din lumea araba, conduce Libia din 1969, cind a preluat puterea in urma unei lovituri de stat.


MAROC: Mii de marocani manifestau ieri la Casablanca si Rabat pentru a reclama reforme politice si o limitare a puterilor regelui, prima miscare de acest tip din tara de la debutul revoltelor care zguduie lumea araba. Sute de marocani au atacat vineri seara o sectie de politie si mai multe cladiri apartinind unor companii franceze in Tanger, intr-o disputa legata de politicile firmelor locale de servicii publice. Reuters precizeaza ca marocanii din orasele unde serviciile publice sint detinute de companii straine se pling deseori de tarifele exagerate practicate de acestea.


BAHREIN: Opozitia abordeaza cu prudenta dialogul cu printul mostenitor privind reformele politice, continuind sa ceara in prealabil demisia guvernului. Pe teren, mii de protestatari se adunau ieri in Piata Perlei din centrul capitalei Manama, recucerita simbata dupa retragerea armatei si politiei.


YEMEN: Sute de studenti yemeniti au manifestat ieri in fata campusului Universitatii din Sanaa fara sa fie deranjati de partizanii puterii, tinuti la distanta de politie. Simbata, manifestantii pro si anti regim s-au infruntat violent, intervenind si fortele de securitate.


EGIPT: Bancile au fost deschise duminica, iar muncitorii de la fabrica de textile si tesaturi, cea mai mare din tara, au reluat lucrul, in timp ce militarii insarcinati sa gestioneze treburile tarii s-au aratat amenintatori in ultimele zile fata de tulburarile sociale.


TUNISIA: Mii de tunisieni manifestau duminica la Tunis pentru a cere demisia guvernului de tranzitie condus de Mohamed Ghannouchi, alegerea unei adunari constituante si un sistem parlamentar. Uniunea Europeana a lansat ieri o misiune de asistenta pentru Italia, care va ajuta autoritatile de la Roma sa faca fata afluxului de imigranti din Tunisia si sa supravegheze frontierele. Aproximativ 5.000 de tunisieni au ajuns saptamina trecuta in Italia.


TEHERAN: Numerosi agenti ai fortelor de ordine au fost mobilizati ieri in centrul Teheranului in timp ce activisti ai opozitiei incercau sa organizeze mitinguri in mai multe locuri din oras, dupa publicarea de catre site-urile opozitiei a unui apel la o adunare in memoria victimelor manifestatiei antiguvernamentale din 14 februarie de la Teheran.


ALGERIA: Zeci de persoane au fost ranite simbata in timpul unei tentative de mars, reprimate de importante forte de ordine, contra regimului, in centrul Algerului.


IORDANIA: Regele Abdallah al II-lea a cerut ieri Guvernului, Parlamentului si justitiei sa ia rapid masuri pentru lansarea unor reforme politice reale, inceperea unui dialog general si declansarea luptei impotriva coruptiei. începind din ianuarie, in Iordania au avut loc mai multe manifestatii de strada, protestatarii cerind reforme politice si masuri anticoruptie, in timp ce partidele politice si reprezentantii triburilor au solicitat "judecarea inaltilor responsabili corupti, indiferent de rangul lor".


IRAK: Zece manifestanti au fost raniti simbata in timpul confruntarilor cu fortele de securitate kurde din nordul Irakului, unde principalele doua miscari kurde sint acuzate de coruptie.


DJIBOUTI: Trei importanti reprezentanti ai opozitiei au fost arestati in urma unei manifestatii fara precedent contra presedintelui Ismaël Omar Guelleh, care a degenerat in confruntari violente soldate oficial cu doi morti.


Cuvintul "iasomie" este cenzurat in paginile de internet din China


Autoritatile de la Beijing au luat masuri impotriva activistilor chinezi, in contextul in care un anunt raspindit pe Internet le cerea ieri oamenilor sa se adune in mai multe orase pentru "o revolutie a iasomiei", nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului a presedintelui tunisian. Apelul a venit in contextul in care presedintele Hu Jintao le-a spus simbata liderilor chinezi sa "rezolve problemele majore care ar putea dauna armoniei si stabilitatii societatii". Sursa apelului nu este cunoscuta, insa autoritatile s-au grabit sa opreasca raspindirea lui in mediul online. Cautarile pentru cuvintul "iasomie" au fost blocate pe mai multe pagini de internet din China, iar Boxun.com, pagina electronica unde mesajul a aparut prima data, a anuntat ca este tinta unui atac informatic si nu poate fi accesat. Sistemul de cenzura pe Internet in China este numit "Marele Zid informatic" ("Great Firewall"), fiind cenzurate cuvinte precum "Tibet", concepte ce tin de drepturile omului sau alte subiecte sensibile. Potrivit AP, Partidul Comunist din China este marcat de amenintarea revoltelor populare, din cauza cresterii preturilor la alimente si case, dar si a altor probleme sociale.


"Revolutie" si in Statele Unite


n zeci de mii de manifestantii au iesit de citeva zile in strada in Wisconsin impartitI in doua tabere, pentru a protesta sau a sustine un plan de austeritate propus de guvernatorul statului


Circa 70.000 de persoane au participat simbata, in statul american Wisconsin, pentru a cincea zi consecutiv, la demonstratii pro si contra unei initiative legislative ce vizeaza reduceri bugetare importante, propusa de guvernatorul republican. Sustinatorii masurii si oponentii acesteia au manifestat in capitala Madison.

Activistul politic Noam Chomsky afirma ca protestele din ultimele zile "ar putea fi inceputul revolutiei in SUA", din cauza ratei mari a somajului, a saraciei in care traiesc multi americani si a incalcarii drepturilor cetatenilor. "Americanii constientizeaza lipsa de democratie in care traiesc", a adaugat el.

Documentul introdus in Congresul statului Wisconsin prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3,6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sint necesare pentru a evita disponibilizarea functionarilor publici. Proteste impotriva unei legi similare au avut loc in Ohio, in timp ce sindicatele din Carson City si Las Vegas vor sa organizeze manifestatii de solidaritate cu cei din Wisconsin.

Conservatorii americani l-au criticat pe presedintele Barack Obama, care a declarat, prin vocea purtatorului sau de cuvint, ca intelege nevoia autoritatilor locale de a reduce cheltuielile prin masuri dure, dar, in acelasi timp, cere ca acest lucru sa nu se transforme "intr-un atac asupra drepturilor angajatilor de negociere colectiva".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.