Internațional

In Orientul Mijlociu, protestele continua in Yemen si Bahrein

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 498 vizualizări
Inspirati de miscarile din Tunisia si Egipt, mii de protestatari yemeniti au ignorat apelurile la calm lansate de politie, iesind în strada în mai multe orase din Yemen, în special la Sanaa, capitala tarii cu populatia cea mai saraca din lumea araba si cu cel mai influent cler islamic.

Pentru a saptea zi consecutiv, aproximativ 6.000 de persoane protestau ieri, la Sanaa, cerind demisia presedintelui Ali Abdullah Saleh, aflat de 32 de ani la conducerea tarii, cu doi ani mai mult decit Hosni Mubarak, si care, preluind modelul acestuia, si-a anuntat intentia de a nu mai candida la viitoarele prezidentiale din 2013. Protestele au inceput cu mici adunari studentesti, carora li s-au alaturat mari mase de oameni. Conform unor martori oculari, politia a lansat salve de avertisment pentru a-i dispersa pe protestatari. Au fost raniti mai multi politisti si cel putin zece protestatari.

La 2 februarie, presedintele Saleh a anuntat inghetarea amendamentelor constitutionale care i-ar fi permis sa candideze pentru un nou mandat la prezidentialele din 2013, anuntind totodata ca fiul sau nu-i va succede in functie.


Morti si raniti in Bahrein


Trei oameni au fost ucisi si 231 raniti in urma unei operatiuni a politiei de alungare a protestatarilor care manifestau intr-o piata din Manama. Armata a anuntat ieri ca va lua toate masurile "preventive si ferme pentru a restabili ordinea si securitatea publica", dupa ce in noaptea de miercuri fortele de ordine au luat cu asalt o manifestatie care solicita reforme politice in micul regat din Golf. Bahreinul are o suprafata de 760 km patrati, 738.000 de locuitori (majoritatea siiti) si un produs intern brut de 29,82 mld dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.