Internațional

Atac cibernetic din China asupra computerelor guvernului canadian

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 515 vizualizări
Piratii au reusit sa preia controlul asupra calculatoarelor unor inalti functionari de la Finante si Trezorerie, de unde au furat cantitati masive de date

Guvernul canadian a fost, in ianuarie, victima unui atac cibernetic major provenind din China, in cursul caruia piratii au reusit sa preia controlul unor sisteme cheie ale Ministerului Finantelor si Consiliului Trezoreriei, relateaza presa locala. Contactat de AFP, secretariatul Consiliului Trezoreriei a recunoscut "o tentativa neautorizata de accesare a retelei". In urma acestei intruziuni, "accesul la internet al angajatilor a fost restrins pentru moment".

Piratii, ale caror servere au fost localizate in China, au reusit sa preia controlul asupra computerelor unor inalti functionari din aceste doua administratii strategice, afirma televiziunea CBC, citind surse de rang inalt din guvernul conservator. Aceste surse au precizat ca este imposibil de stabilit daca autorii acestui atac sint chinezi sau doar au folosit servere amplasate in aceasta tara.


Dezmintiri de la Beijing


Televiziunea CTV sustine insa ca este vorba de pirati angajati de guvernul chinez. "Spionajul provenit din China a devenit o problema majora pentru Canada", a afirmat un functionar de rang inalt, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Beijingul a dezmintit orice implicare, purtatorul de cuvint al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Ma Zhaoxu, afirmind ca "alegatiile potrivit carora guvernul chinez sustine pirateria informatica sint nefondate".

Tinta atacurilor ar fi fost aflarea parolelor sistemelor pentru a "debloca toate bazele de date ale guvernului", afirma surse citate de CBC. Si alte ministere ar fi putut fi afectate.

Saptamina trecuta, McAfee a anuntat ca mai multe mari grupuri petroliere sint victimele unor atacuri cibernetice provenite din China de peste un an, in incercarea de a culege informatii confidentiale, iar anul trecut o comisie a Congresului american a acuzat China ca ar conduce atacuri "masive" impotriva sistemelor informatice din Statele Unite. Autoritatile chineze au negat orice implicare.


China contraataca


China a avertizat ieri SUA sa nu foloseasca apelurile la accesul necenzurat pe internet ca pretext pentru a se amesteca in afacerile interne ale altor tari, a afirmat, la Beijing, purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe chinez, Ma Zhaoxu. El a reafirmat pozitia guvernului chinez potrivit careia utilizatorii de internet din China se bucura de libertarea de expresie "in conformitate cu legea" si Beijingul doreste sa lucreze cu alte tari pe probleme legate de internet.

Recent, secretarul de stat american Hillary Rodham Clinton a afirmat ca administratia sa va cheltui 25 de milioane de dolari in acest an pe initiative de protejare a bloggerilor si acordarea de ajutor pentru situatiile in care sint intrerupte sit-urile de socializare in unele tari, intre care Iran si Egipt, unde a avut loc o incercare nereusita de intrerupere a comunicarii online.

China are cea mai extinsa piata de utilizatori de internet, cu 457 milioane de persoane online. Guvernul comunist promoveaza folosirea internetului pentru afaceri si educatie, dar foloseste controale excesive, cunoscute ca "Great Firewall", pentru a bloca accesul la material considerat subversiv sau pornografic.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.