Internațional

Din 6000 de limbi vorbite pe Pamint, jumatate vor disparea

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 497 vizualizări
O comisie UNESCO a dezvaluit ca la fiecare doua saptamini dispare o limba de pe planeta, deoarece populatia care o vorbea deja nu mai exista

Jumatate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc in lume se afla in pericol de disparitie, a avertizat ieri Comisia germana din cadrul UNESCO, de la sediul sau din Bonn. Profitind de apropierea Zilei Internationale a Limbii Materne, care va fi sarbatorita la 21 februarie, comisia a anuntat ca la fiecare doua saptamini dispare o limba de pe planeta, deoarece populatia care o vorbea deja nu mai exista.

Razboaiele, exodurile fortate si stigmatizarea unor efective de populatie sint citeva din cauzele care au dus la disparitia limbilor, in aceeasi masura ca si procesul de migratie si de contopire a unor dialecte.

De asemenea, noile mijloace de comunicare si informare favorizeaza procesul de impunere a unor limbi dominante, cum ar fi engleza, au explicat membrii comisiei, citati de Agerpres. Acestia au subliniat ca odata cu disparitia unei limbi moare si mostenirea culturala reprezentata de povestiri, legende si proverbe.

Potrivit statisticilor UNESCO, din anul 1950 si pina in prezent au disparut in total 250 de limbi. Totodata, alte 572 de limbi din America de Nord si de Sud, dar si din Asia de Sud-Est, Oceania si Africa sint in pericol de disparitie. Printre limbile amenintate se afla si cele care sint vorbite de mai putin de 10.000 de persoane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.