Internațional

Belgienii au sarbatorit ieri cea mai lunga criza politica din lume

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 531 vizualizări
Partidele nu au putut constitui un guvern nici la opt luni dupa alegeri si probabil ca asa vor ramine lucrurile pina la urmatorul scrutin, care ar putea fi organizat in mai

Fara guvern de la alegerile care au avut loc in urma cu 249 de zile, Belgia a egalat ieri "recordul mondial" al celei mai lungi crize politice, detinut de Irak, un eveniment sarbatorit cu ironie de o "revolutie a cartofilor prajiti" in intreaga tara. La apelul mai multor asociatii ale studentilor flamanzi si francofoni, manifestarile au reunit mii de persoane ieri dupa-amiaza in principalele orase universitare ale regatului. La Gand (nord), autoritatile sperau sa nu apara incidente, mai ales ca partidul de extrema dreapta Vlaams Belang, al carui slogan este "Fie ca Belgia sa crape", anuntase ca se va infiltra printre manifestanti.

Facind o aluzie ironica la "revolutia iasomiei" din Tunisia, tinerii incearca sa transmita un mesaj anti-secesionist si anti-nationalist, explica unul dintre organizatori, Michael Verbauwhede. Studentii nu si-au facut insa iluzii asupra impactului actiunii lor.

Irakienii au avut nevoie de 249 de zile pentru a ajunge la un acord de impartire a puterii intre kurzi, suniti si siiti, dar in Belgia "nu se intrevede nimic" la granita acestei perioade de timp, constata cel mai mare cotidian din Flandra, Het Laatste Nieuws.

Regele Albert al II-lea al Belgiei i-a dat mediatorului sau sef inca doua saptamini pentru a incerca sa iasa din impasul politic ce dureaza de opt luni si a forma o coalitie guvernamentala in tara divizata lingvistic. Didier Reynders, seful partidului liberal francofon MR, incearca de doua saptamini sa puna la masa de negocieri partidele rivale francofone si flamande, ce nu au reusit sa convina asupra unei coalitii dupa alegerile parlamentare de la 13 iunie 2010.

Impasul a provocat incertitudine pe pietele financiare, reflectind un risc crescut asupra datoriei suverane belgiene. Belgia are datorii aproape egale cu intregul ei volum anual al productiei. Pentru moment, tara pare sa se indrepte spre noi alegeri, care ar putea fi organizate in mai.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.