Internațional

Confruntari violente in Libia, Yemen si Iran

Ziarul de Vrancea
17 feb 2011 568 vizualizări
Cea mai tensionata situatie se inregistreaza la Teheran unde deputatii iranieni au cerut "spinzurarea" liderilor opozitiei

zTreizeci si opt de persoane au fost ranite, in noaptea de marti spre miercuri, in confruntari care au avut loc la Benghazi, in Libia, intre manifestanti si fortele de ordine. Potrivit presei, fortele de ordine au intervenit pentru a pune capat unor confruntari intre partizani ai liderului libian Muammar Kadhafi si "sabotori" din rindul manifestantilor. Protestatarii s-au reunit pentru a cere eliberarea unui avocat care reprezinta familii ale detinutilor ucisi in 1996, intr-un schimb de focuri, in inchisoarea Abu Salim, la Tripoli.

Proteste violente au avut loc ieri si in Yemen, unde trei jurnalisti, intre care un fotoreporter al Associated Press si un cameraman al postului Al-Arabiya, au fost agresati de sustinatori ai Congresului Popular General (CPG). Sustinatorii presedintelui Ali Abdallah Saleh, inarmati cu rangi si pietre, au atacat studentii care se indreptau spre Palatul Prezidential.

Studentii "" citeva sute - au ripostat cu pietre, iar politia a tras focuri de arma in aer pentru a desparti cele doua tabere. Marti, aproximativ 3.000 de manifestanti, majoritatea studenti, au incercat sa ajunga la Palatul Prezidential. Opozitia parlamentara, care a decis reluarea dialogului cu regimul, nu participa la proteste.

Tot ieri, au continuat confruntarile violente si in Iran. Participanti la funeraliile uneia dintre victimele manifestatiilor antiguvernamentale de luni, au fost implicati in lupte de strada cu "un mic numar de persoane care au aparent legaturi" cu opozitia. Partizanii puterii au "fortat opozantii sa se retraga, strigind sloganuri impotriva ipocritilor (n.r. - numele care desemneaza Mujahedinii Poporului, principala organizatie de lupta armata impotriva regimului de la Teheran)", a informat un site apropiat puterii.

De altfel, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a afirmat marti ca persoanele care au organizat manifestatiile antiguvernamentale de luni vor esua, in timp ce mai multi deputati au cerut "spinzurarea" liderilor opozitiei.

"Moussavi si Karoubi trebuie spinzurati", au strigat deputatii, intr-o dezbatere transmisa la televiziunea publica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.