Internațional

Prima victima a revoltelor din lumea araba

Ziarul de Vrancea
4 feb 2011 486 vizualizări
Valul de schimbari din lumea araba este o reactie la apelurile Statelor Unite în favoarea democratiei, dar risca sa transforme situatia din regiune într-una putin favorabila Washingtonului.

Dupa Egipt, valul de revolte izbucnit in Tunisia ar putea sa puna probleme Administratiei Barack Obama, extinzindu-se in Yemen, Algeria, Arabia Saudita si chiar Iordania. "Daca nu au stiut sa anticipeze aceste miscari, Statele Unite vor fi percepute ca fiind o putere in declin, avind o influenta redusa", apreciaza analistul Danielle Pletka.

Iranul, care sustine protestatarii din Egipt, a acuzat Statele Unite ca se opun revoltelor, avertizind ca Washingtonul isi va atrage "furia si ura lumii arabe".

Temerea de Fratii Musulmani si de schimbarea de atitudine a Egiptului fata de Israel e motivul reticentei Statelor Unite, este de parere Marina Ottaway, de la Fundatia Carnegie. Ajungerea la putere a islamistilor "ar fi un dezastru pentru securitatea Statelor Unite", apreciaza Leslie Gelb. "Fratii Musulmani sustin miscarea Hamas si alte grupari teroriste, trimit semnale de prietenie dictatorilor si tortionarilor iranieni, ar fi proprietarii Canalului Suez si se opun acordului de pace israelo-egiptean din 1979", apreciaza blogul Daily Beast, apropiat de Council on Foreign Relations. "Fratii Musulmani ar pune in pericol eforturile antiteroriste din regiune si din intreaga lume", subliniaza blogul citat.

Fosta administratie George W. Bush proclamase "programul pentru libertate" in anii 2000, argumentind ca prin sacrificarea libertatii in numele stabilitatii nu se va obtine nici una, nici cealalta. Drept consecinta, Barack Obama insistase mai putin pe drepturile omului decit pe buna intelegere intre Islam si Occident in discursul adresat lumii musulmane, rostit la Cairo in 2009. Tema democratiei a revenit in ianuarie, dupa fuga presedintelui tunisian Ben Ali.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.