Internațional

Inca un stat din lumea araba intra in fierbere

Ziarul de Vrancea
4 feb 2011 558 vizualizări
Zeci de mii de sustinatori ai opozitiei yemenite manifestau ieri dimineata la Sanaa, pentru a cere reforme democratice, la citeva sute de metri de un miting similar al simpatizantilor puterii

Cele doua manifestatii se derulau in calm, fiecare tabara mobilizindu-si partizanii in locuri diferite: in piata Al-Tahrir (Eliberarii) pentru partidul aflat la putere, Congresul Popular General (CPG), si in apropiere de Universitatea din Sanaa, in vestul capitalei, pentru opozitie. Partizanii CPG s-au adunat devreme in piata Al-Tahrir, unde opozitia intentiona sa manifesteze, obligindu-i pe protestatari sa schimbe locul mitingului. "Poporul cere o schimbare" de regim, strigau opozantii fata de politica guvernamentala, in timp ce partizanii presedintelui Ali Abdallah Saleh purtau banderole pe care scria "Nu distrugerilor, nu insurectiei".


Si turcii au iesit in strada, dar protestul lor a fost contra noului Cod al Muncii


Fortele de politie din Turcia au folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de muncitori si studenti care au incercat ieri sa ia cu asalt cladirea Parlamentului din Ankara. Manifestatia organizata la apelul sindicatelor pentru a protesta impotriva unui proiect de lege ce vizeaza modificarea codului muncii, nu a avut legatura cu tulburarile din Egipt sau Tunisia. Potrivit sondajelor, partidul Dreptate si Dezvoltare (AK) al premierului Tayyip Erdogan va cistiga un al treilea mandat la alegerile parlamentare din iunie 2011, desi analistii observa o scindare a societatii turcesti intre musulmani laici si conservatori. Manifestantii au aruncat cu pietre in fortele de ordine, protestind impotriva noii legi a angajarii, aflata in discutia Parlamentului si care va reduce drepturile angajatilor si va permite angajatorilor sa exploateze legea in folosul lor. Guvernul afirma ca aceasta lege este necesara pentru a crea un model mai flexibil al organizarii muncii. Opozitia a sprijinit manifestantii, care doreau initial sa formeze un lant uman in jurul Parlamentului, desi ministrul de Interne, Besir Atalay, a avertizat sindicatele ca organizarea de proteste in fata Parlamentului este interzisa.


Zile grele pentru companiile de telefonie mobila din Egipt


Compania britanica de telefonie mobila Vodafone si-a exprimat regretul ca a fost obligata sa le trimita abonatilor din Egipt mesaje oficiale fara a le atribui clar Guvernului, afirmind ca a depus plingere. într-un comunicat publicat la Londra, Vodafone a explicat ca autoritatile egiptene se folosesc de o lege care obliga operatorii de telefonie mobila (Vodafone, Mobinil si Etisalat) sa trimita mesaje oficiale populatiei. Compania, care nu a dezvaluit despre ce mesaje este vorba, a dat asigurari ca nu are control asupra continutului, subliniind si ca textele nu au fost atribuite clar Guvernului, catalogind aceasta situatie ca fiind "inacceptabila". Operatorii de telefonie mobila din Egipt, inclusiv Vodafone Egypt, au fost obligati de mai multe ori sa isi suspende activitatile in anumite zone, la solicitarea autoritatilor.


Capitala turca, zguduita de o explozie puternica


O puternica explozie, de origine accidentala, care a avut loc ieri, intr-un atelier dintr-un cartier industrial in Ankara, s-a soldat cu trei morti si aproximativ 30 de raniti, a anuntat primarul local, Fethi Yasar, pentru postul de televiziune NTV. "Din nefericire, trei persoane au murit", a subliniat primarul din Yenimahalle, districtul din care face parte zona industriala si comerciala Ostim din capitala turca, unde s-a produs incidentul. Potrivit acestui oficial, "exista 90 la suta sanse sa fie vorba despre un accident", provocat de o explozie la centrala termica, in urma unei scurgeri de gaze. Deflagratia s-a produs intr-un atelier vast, situat intr-o cladire de patru etaje in care se fabrica generatoare si utilaje de foraj. Maximum 80 de muncitori lucrau in atelier, potrivit lui Yasar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.