Internațional

Revolutia din Egipt - la final?

Ziarul de Vrancea
2 feb 2011 543 vizualizări
Sute de mii de egipteni s-au adunat ieri in centrul capitalei Cairo, intr-o atmosfera de sarbatoare, la care opozitia spera sa adune un milion de oameni. Armata egipteana, unul dintre stilpii regimului autoritar al presedintelui Mubarak, alaturi de politie, s-a angajat sa nu faca uz de forta, apreciind ca revendicarile poporului sint legitime.

Autoritatile egiptene au ordonat ieri blocarea soselelor in directia Cairo, pe fondul transportului feroviar si aerian suspendat, in timp ce mii de persoane se indreptau cu mijloace proprii spre capitala egipteana, pentru a participa la cea mai ampla din manifestatiile antiguvernamentale declansate saptamina trecuta in Egipt. Organizatorii mizau pe prezenta a peste un milion de persoane in imprejurimile pietei Tahrir din Cairo, devenita simbol al protestelor, fara precedent in ultimii 30 de ani in Egipt, perioada in care tara a fost condusa cu mina de fier de catre presedintele Hosni Mubarak. Egiptul este complet izolat de restul lumii, ultimul furnizor de servicii de internet fiind inchis luni. In aceeasi zi, firma de internet americana Google a cooperat cu Twitter pentru a crea un sistem care sa le permita egiptenilor sa trimita mesaje Twitter pe telefon. "Speram ca acest lucru ii va ajuta pe oamenii din Egipt sa tina legatura, in aceasta perioada extrem de dificila", au sintetizat intr-un comunicat postat pe internet Ujjwal Singh, cofondator al companiei SayNow, care a cumparat recent Google, si AbdelKarim Mardini, director de vinzari pentru Orientul Mijlociu si Africa.

Opozantul egiptean Mohamed ElBaradei, care s-a impus drept virful de lance al revoltei, a avertizat, in editia de ieri a ziarului britanic The Independent, ca, daca presedintele "vrea cu adevarat sa isi salveze pielea, ar face mai bine sa plece". Pe de alta parte, ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat pentru Independent ca nu isi doreste sa fie presedinte. Chestionat cu privire la posibilitatea ca el sa asigure o presedintie interimara pina la organizarea unui scrutin, acesta a raspuns: "Daca va exista un consens din partea tuturor cu privire la ceea ce trebuie sa fac pentru ei, o voi face". Totodata, fostul diplomat a estimat ca, "in cele din urma, armata egipteana va fi alaturi de popor".


Egiptul a intrat pe pierdere


Preturile petrolului au ramas peste 100 dolari barilul, ieri dimineata, pe bursele electronice din Asia, piata temindu-se ca revoltele din Egipt vor perturba aprovizionarea prin Canalul Suez. Luni, cotatia petrolului Brent a depasit 100 de dolari la Londra, nivel nemaiatins de peste doi ani.

Fondul Monetar International este pregatit sa ajute Egiptul si alte tari aflate in aceeasi situatie sa-si reconstruiasca economia, a afirmat ieri directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a tras un semnal de alarma, cu aceasta ocazie, asupra agravarii dezechilibrelor mondiale. Ieri. Egiptul a pierdut o pozitie in cotatia ratingului suveran, in urma instabilitatii politice din aceasta tara. Standard and Poor\'s este cea de-a doua agentie de evaluare financiara care revizuieste in scadere ratingul Egiptului, dupa ce luni Moody\'s a coborit cu o treapta ratingul pentru obligatiunile emise de guvernul de la Cairo.



Ce spun inamicii si aliatii


Casa Alba si-a schimbat nuanta declaratiilor


Dupa citeva zile in care administratia Statelor Unite i-a cerut presedintelui Mubarak sa-si mobilizeze guvernul pentru a aplica reformele revendicate de manifestanti, Washingtonul pare sa-si schimbe atitudinea. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs, a afirmat ca situatia in Egipt cere schimbari economice si politice substantiale, insistind ca egiptenilor le revine dreptul de a cere si realiza schimbarea.

Administratia presedintelui SUA, Barack Obama, l-a trimis la Cairo pe fostul ambasador american in Egipt, Frank G. Wisner, cunoscut pentru relatiile sale amicale cu liderul egiptean Hosni Mubarak. Sarcina lui Wisner, despre care se stie ca a ocupat in epoca functii importante in cadrul CIA, este se pare de a-l "convinge pe presedintele Mubarak de necesitatea de a se retrage de la putere".


Optimism la Teheran


Revolta din Egipt ajuta la crearea unui "Orient Mijlociu islamic", a declarat seful diplomatiei iraniene, Ali Akbar Salehi. "Tinind cont de ceea ce stiu despre marele popor revolutionar din Egipt, care este in curs de a scrie istoria, sint sigur ca vor juca un rol in crearea unui Orient Mijlociu islamic pentru toti cei care cauta libertatea, justitia si independenta", a declarat Salehi. Revolta din Egipt "arata nevoia de schimbare in regiune si sfirsitul regimurilor nepopulare. Din nefericire, observam ingerinta directa (...) a citorva oficiali americani", a sustinut acesta. "Vom marsalui alaturi de cei aflati in cautarea libertatii in intreaga lume si sustinem ridicarea marii natiuni a Egiptului", a adaugat ministrul de Externe.

In Iran, zeci de manifestanti (o suta, dupa unii martori), si-au pierdut viata in 2009 dupa reprimarea brutala a mitingurilor in care erau contestate rezultatele alegerilor prezidentiale. Legaturile dintre Teheran si Cairo sint tensionate de la momentul Revolutiei islamice din Iran si de la recunoasterea de catre Egipt a statului Israel.


Dezamagire in Israel


Declaratiile oficialului iranian vin dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a invocat spectrul unui regim similar celui iranian in Egipt: "Islamul extremist nu se afla la originea instabilitatii (...) dar intr-o situatie de haos o miscare islamista organizata poate prelua controlul asupra statului. S-a intimplat in Iran si in alte tari".

Comentatorii politici din Israel se declara insa socati de modul in care Statele Unite, dar si principalii aliati europeni par sa fi aruncat la gunoi un partener strategic de treizeci de ani, doar pentru a se conforma actualului curent ideologic de "political correctness", relateaza HotNews. Daca pozitia premierului Benjamin Netanyahu a fost temperata, cerind ministrilor sa se abtina de la comentarii, pentru a nu inflama situatia, presedintele Shimon Peres a afirmat ca "intotdeauna am avut si inca avem un mare respect pentru presedintele Mubarak". "Nu spun ca tot ce a facut a fost bun, dar a facut un lucru pentru care ii sintem recunoscatori cu totii: a pastrat pacea in Orientul Mijlociu".



WikiLeaks: Pacea egiptenilor cu israelienii era la mare pret - 1,3 miliarde de dolari pe an


Presedintele egiptean Hosni Mubarak si generalii sai considerau in 2009 ajutorul militar generos acordat de Statele Unite drept o recompensa "de neatins" in schimbul pacii cu Israelul, potrivit unor documentele americane publicate de WikiLeaks. Telegramele diplomatice subliniaza legaturile strinse dintre cele doua tari si, prin urmare, pozitia dificila a Statelor Unite in prezent, pe fondul manifestatiilor masive impotriva regimului Mubarak.

într-o nota diplomatica din data de 31 martie 2009, ambasadorul american la Cairo scrie ca ajutorul militar american s-a dovedit rentabil de-a lungul anilor. "Presedintele Mubarak si sefii armatei considera programul nostru de ajutor militar drept o piatra de temelie a relatiilor noastre militare si cele 1,3 miliarde alocate anual in cadrul programului de asistenta financiara pentru armatele straine ca pe o «compensatie de neatins» pentru mentinerea pacii cu Israelul", conform acestei notei publicate de cotidianul britanic The Guardian. "Beneficiile tangibile ale relatiilor noastre militare sint clare: Egiptul ramine in pace cu Israelul si armata americana beneficiaza de un acces prioritar in Canalul Suez si spatiul aerian egiptean", potrivit acestei note. Aceasta telegrama prezinta de asemenea o viziune pesimista a atitudinii Cairo fata de reformele politice. "Democratia egipteana si eforturile in favoarea drepturilor omului sint inabusite", indica telegrama, adaugind ca guvernul egiptean este "sceptic" fata de sprijinul american acordat unor grupuri militante pentru democratie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.