Internațional

Caile spre Schengen ramin incurcate

Ziarul de Vrancea
2 feb 2011 459 vizualizări
Adoptarea rapoartelor privind pregatirea tehnica a Bulgariei pentru a adera la spatiul Schengen a fost aminata din cauza problemelor ridicate de Slovenia, a declarat adjunctul ministrului bulgar de Interne, Dimitar Gheorghiev

Slovenia si-a exprimat dezacordul cu faptul ca Bulgaria a oferit politiei sale militare acces la Sistemul Informatic Schengen (SIS), dar, potrivit lui Gheorghiev, problema a fost declansata de faptul ca Slovenia nu a trimis reprezentanti pentru a monitoriza, pe teren, nivelul de pregatire al Bulgariei. Pe de alta parte, Romania nu a acordat politiei sale militare acces la SIS, iar oficialii europeni au aprobat rapoartele asupra pregatirii sale tehnice in vederea aderarii la Schengen. în pofida aminarii, Gheorghiev a declarat ca raportul asupra nivelului de pregatire al Bulgariei pentru SIS este "foarte pozitiv".


Chirac la judecata pentru deturnare de fonduri


Fostul presedinte francez Jacques Chirac, in virsta de 78 de ani, a anuntat ca se simte "foarte bine", iar sotia sa, Bernadette, a dat asigurari ca acesta nu sufera de maladia Alzheimer, asa cum se vehiculase. Jacques Chirac a promis ca va participa la procesul sau, programat sa inceapa pe 7 martie, el fiind acuzat de fapte de coruptie (mai exact, de deturnare de fonduri, in perioada in care ocupa functia de primar al Parisului, in anii \'90). Jacques Chirac, care a condus Franta in perioada 1995-2007, a ramas foarte popular. El este acuzat ca a folosit ilegal fonduri publice intre anii 1992-1995, in perioada in care era primar al Parisului, pentru a plati 21 de aliati politici in slujbe fictive, in perioada in care se afla in cursa pentru presedintia Frantei. Daca va fi gasit vinovat, Chirac ar putea fi condamnat la 10 ani de inchisoare si o amenda de 150.000 de euro. El este primul presedinte din istoria moderna a Frantei care va fi judecat pentru coruptie. Jacques Chirac a fost primar al capitalei franceze timp de 18 ani. In anul 2007, Chirac si-a pierdut imunitatea politica, iar judecatorii l-au pus sub acuzare la inceputul anului trecut, dupa trei ani de investigatii. El a negat categoric acuzatiile care i se aduc.


Jumatate din guvernul german se afla in Israel


Cancelarul german Angela Merkel isi incheie astazi o vizita de doua zile in Israel, pe fondul turbulentelor populare din mai multe tari din regiune. Insotita de jumatate din guvernul sau, Merkel a participat la o reuniune comuna a cabinetelor german si israelian la Ierusalim, intilnire periodica institutionalizata in 2008 pentru a intari cooperarea dintre cele doua tari. Ministrul Agriculturii, Ilse Aigner, si ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, se numara printre cei noua membri ai guvernului german care s-au deplasat in Israel. Pe agenda discutiilor au figurat procesul de pace israeliano-palestinian, dosarul nuclear iranian si posibilele consecinte ale schimbarilor politice din Egipt. "Faza actuala de stagnare (a negocierilor israeliano-palestiniene) este extrem de nesatisfacatoare", a estimat Angela Merkel. Potrivit cancelarului german, este foarte important ca negocierile sa se miste in urmatoarele sase luni, inainte de inceperea campaniei prezidentiale americane la toamna, au semnalat surse apropiate guvernului de la Berlin. "Potrivit cancelarului, continua politica de colonizare este un obstacol pentru crearea a doua state, solutie promovata de comunitatea internationala", releva sursele mentionate.


Australia: dupa ploi si inundatii vine un ciclon


Localnici si turisti au fost evacuati ieri, in nord-estul Australiei, inaintea sosirii in regiune a ciclonului tropical Yasi, care se anunta foarte puternic in acest an. Pe o scara de la unu la cinci, Yasi ar putuea atinge nivelul patru, in Australia, conform specialistilor in domeniu. în prezent, Yasi se afla deasupra Marii de Coral, in largul coastelor nord-estice ale Australiei si este asteptat miine in aceasta tara. Pe de alta parte, companiile aeriene au creat servicii suplimentare, pentru evacuarea tuturor persoanelor dornice sa paraseasca regiunea, inaintea inchiderii temporare a aeroporturilor.


Ninsorile abundente au omorit zeci de japonezi


Mai mult de 80 de persoane au murit in Japonia in urma ninsorilor abundente, care s-au abatut asupra arhipelagului in ultimele zile, dupa cum raporteaza Serviciul de pompieri de la Tokio, responsabil de eliminarea consecintelor situatiilor de urgenta. Potrivit departamentului amintit, aproximativ 950 de persoane au suferit rani de gravitate diferita, de la leziuni la degeraturi. Cele mai multe dintre victime si-au pierdut viata sau au fost ranite in timp ce degajau acoperisul caselor de acumularile de zapada. în plus, mai multi locuitori din zone montane au fost surprinsi de avalanse. în urma ninsorilor abundente si transporturile au fost grav perturbate in Japonia, in special cel feroviar. Aproximativ 1.100 de persoane captive in trenurile blocate pe traseu de caderile masive de zapada au putut fi evacuate abia ieri dimineata, dupa mai bine de 48 de ore. De duminica seara, transportul feroviar din nord-vestul insulei Honshu, cea mai mare insula din arhipelagul nipon, a fost integral paralizat de ninsoare, iar autoritatile informasera initial ca 1700 de pasageri sint blocati in peste 7 trenuri de mare viteza, oprite pe traseu.


Americanii au mai primit o portie de avertismente antiteroriste


Departamentul de Stat al SUA a reiterat "avertismentul mondial" adresat americanilor in legatura cu pericolele reprezentate de terorism, punind accent, intr-un al doilea mesaj, pe riscurile de atentate din Marea Britanie. "Informatiile actuale sugereaza ca al-Qaida si organizatiile afiliate continua sa planifice atacuri teroriste impotriva intereselor americane in numeroase regiuni, mai ales in Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu", scrie diplomatia americana in acest mesaj, care actualizeaza un avertisment precedent, din august 2010. Aceasta lunga nota cu sfaturi pentru calatori evoca, intre altele, "informatii credibile" potrivit carora proiecte teroriste continua sa fie intocmite in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord, citind Arabia Saudita, Yemenul, Libanul, regiunea Kabylia din Algeria, precum si Mali, Mauritania si Niger. Un al doilea mesaj, de data aceasta de alerta, ii informeaza pe americanii care se afla in Marea Britanie despre "mentinerea unui nivel ridicat al amenintarii teroriste", in particular in transporturile publice. Alerta expira la 30 aprilie 2011.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.