Internațional

Gaze lacrimogene cu aroma de iasomie in Egipt

Ziarul de Vrancea
29 ian 2011 550 vizualizări
Manifestatiile impotriva presedintelui Hosni Mubarack s-au extins vineri pe tot cuprinsul Egiptului, fiind reprimate dur de fortele de ordine n populatia a fost deconectata de la serviciile de internet si telefonie mobila

Protestele impotriva regimului egiptean au inceput vineri la Cairo. Citeva mii de credinciosi s-au rugat in fata unei mari moschei din cartierul Guiza si au scandat "Jos Hosni Mubarak" imediat dupa rugaciune, in mijlocul unui puternic dispozitiv de securitate. Politia a tras in aer cu gloante de cauciuc si a recurs la gaze lacrimogene si tunuri de apa, in debutul celei de-a patra zi de manifestatii impotriva regimului din Egipt. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc si in Alexandria, al doilea oras ca marime din Egipt, pentru a dispersa 5.000 de manifestanti adunati in centrul orasului dupa rugaciunile de vineri. Conform unei organizatii de protestatari, autoritatile reprima protestele in toata tara. Astfel, pe linga cele de la Cairo si Alexandria, si protestele antiguvernamentale de la Suez, Ismailia, Fayoum si Shbin Elkoum sint reprimate, afirma Eliberarea Egipteana. Mubarak, in virsta de 82 de ani, un aliat al Occidentului care s-a bazat timp de 30 de ani pe un redutabil aparat politienesc si pe un sistem acuzat ca a blocat viata politica, nu a facut nici o declaratie publica de la inceperea protestelor, in ziua de marti.


Ziaristi straini arestati, internetul taiat


Patru jurnalisti francezi au fost arestati la Cairo, a declarat Bernard Valero, un purtator de cuvint al Ministerului francez de Externe. Politia i-a confiscat camera foto unui jurnalist CNN, Mary Rogers, si i-a spart ecranul, potrivit corespondentului CNN Ben Wedeman. Acesta a cerut politiei sa-i returneze camera colegei sale pentru a arata ca Egiptul crede in libertatea presei, dar fortele de ordine au refuzat. Politia egipteana l-a retinut pentru scurt timp pe liderul pro-democrat Mohamed El Baradei aflat in mijlocul protestatarilor, caruia i s-a cerut sa nu paraseasca orasul Cairo. Guvernul egiptean s-a declarat deschis dialogului cu protestatarii, dar a avertizat ca va lua masuri decisive, in cazul unor noi violente. în anumite puncte-cheie ale capitalei Cairo, autoritatile au trimis fortele speciale de elita, experte in operatiuni de contraterorism, care ies foarte rar pe strazi. De asemenea, internetul a fost taiat vineri in Egipt, potrivit AFP, in conditiile in care aproximativ 23 de milioane de oameni au acces la net, respectiv un sfert din populatie. Serviciile de mesagerie telefonica nu functionau nici ele iar retelele de mobile erau perturbate puternic. Egiptul are 65 de milioane de utilizatori de telefonie mobila.

Pina vineri dupa-amiaza, cel putin 7 oameni au murit in Egipt, in timpul protestelor, care se tin lant de o saptamina. Revoltele au izbucnit, la scurt timp dupa asa-numita Revolutie a Iasomiei din Tunisia, in urma careia presedintele a fost rasturnat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.