Internațional

Traim cel mai prosper deceniu din istoria omenirii

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 652 vizualizări
In ciuda crizei economice, numarul oamenilor aflati in saracie extrema s-a redus in ultimii cinci ani cu peste 500 de milioane n cresterea globala a nivelului de trai se datoreaza in primul rind boom-ului economic din China si India

în ciuda faptului ca omenirea a trecut prin cea mai mare recesiune inregistrata la nivel global in ultimii 80 de ani, un raport al Brookings Institution sustine ca aceasta este cea mai buna perioada din istoria omenirii. Marea Recesiune, cum este denumit de catre specialisti crahul economic inregistrat in ultimii ani, a lovit mai ales tarile dezvoltate. Economiile emergente ale planetei au crescut insa cu 50% in ultimii ani. Cresterea economica a fost mai mare in tarile cu un procentaj mare de oameni saraci. India, China, dar si Bangladesh, Tanzania, Etiopia, Vietnam, Uganda, Mozambic si Uzbekistan, tari in care se gaseau, in 2005, aproape doua treimi din populatia saraca a planetei, au realizat in ultimii 5 ani cresteri economice masive.


Progrese importante si in Africa


Un nou raport al Brookings Institution, "Poverty in Numbers: The Changing State of Global Poverty from 2005 to 2015", arata cum s-a schimbat situatia oamenilor saraci de pe planeta in ultimii ani. între 2005 si 2010, aproximativ 500 de milioane de oameni au iesit din starea de saracie crunta, numarul total al oamenilor ce traiesc in aceasta situatie scazind la 878 de milioane. Niciodata in istoria omenirii nu s-a mai reusit ca un numar atit de mare de oameni sa iasa din starea de saracie intr-un timp atit de scurt. Organizatia Natiunilor Unite stabilise ca tinta, prin Millenium Development Goals, reducerea ratei saraciei mondiale cu jumatate intre 1990 si 2015. Acest tel a fost realizat in jurul anului 2008, cu sapte ani inainte de tinta ONU. De asemenea, conform previziunilor actuale, in 2015 numarul oamenilor ce traiesc in saracie crunta va cobori sub 600 de milioane. China si India, gigantii Asiei, sint lideri in lupta pentru eradicarea saraciei. între 2005 si 2015, 75% dintre oamenii de pe planeta ce vor parasi starea de saracie vor fi cetateni chinezi sau indieni. Datorita acestor reusite, in 2015 in Asia vor locui doar o treime din cetatenii saraci ai planetei, fata de procentul de 66%, ce era inregistrat in 2005. Rata saraciei va fi mai mare in Africa, continent pe care se vor afla 60% din persoanele sarace de pe Terra. însa si Continentul Negru continua sa se dezvolte: daca in 2008 rata saraciei a scazut pentru prima data sub 50%, in 2015 aceasta va scadea sub nivelul de 40%. Aceasta realizare remarcabila nu a fost atinsa de China decit la mijlocul anilor 1990.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.