Internațional

Pamintul va fi luminat de un al doilea soare

Ziarul de Vrancea
24 ian 2011 615 vizualizări
In perioada urmatoare este asteptata explozia unei stele masive dintr-o galaxie apropiata n prin "perioada urmatoare", oamenii de stiinta inteleg si citeva luni, si un milion de ani

Pamintul ar putea avea parte de un al doilea "soare", anul acesta, timp de citeva saptamini, cind una dintre cele mai stralucitoare stele, Betelgeuse, se va transforma intr-o supernova, sustine un fizician australian, citat de dailymail.co.uk. Explozia va fi atit de stralucitoare incit, desi steaua se afla in constelatia Orion, situata la 640 de ani lumina de Terra, ar lumina cerul in timpul noptii la fel de puternic ca Soarele. Totusi, momentul in care va avea loc explozia face obiectul unor discutii intre specialisti. în termeni astronomici, Betelgeuse urmeaza sa se transfome in supernova in viitorul apropiat. Brad Carter, de la University of Southern Queensland, Australia, a declarat, vineri, ca explozia va avea loc inainte de 2012 - sau in orice moment in urmatorul milion de ani. Pe internet au aparut deja speculatii potrivit carora supernova ar avea legatura cu predictiile din calendarul Maya privind sfirsitul lumii in 2012. Totusi, expertii spun ca, in conditiile in care Betelgeuse s-ar transforma in supernova, acest lucru va avea loc la o distanta mare de Terra si nu ne va afecta planeta. Betelgeuse este a doua stea ca stralucire din constelatia Orion si, totodata, a noua stea ca stralucire de pe bolta cereasca. Betelgeuse este o supergiganta rosie, iar daca ar fi plasata in centrul sistemului solar, suprafata sa externa s-ar extinde pina undeva intre orbitele lui Marte si Jupiter.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.