Internațional

Franta, tot mai nesuferita in lumea araba

Ziarul de Vrancea
22 ian 2011 580 vizualizări
Un mesaj atribuit lui Osama ben Laden atentioneaza Parisul cu represalii n ministrul de Externe freancez a fost primit cu proteste in Fisia Gaza

Liderul retelei al-Qaida, Osama ben Laden, a avertizat ca pozitiile adoptate de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, "vor costa scump" Franta, intr-o inregistrare audio difuzata vineri de postul arab de televiziune Al Jazeera, relateaza AFP. De asemenea, Osama ben Laden a conditionat eliberarea ostaticilor francezi din Afganistan de retragerea Frantei din aceasta tara.

"Va repetam acelasi mesaj: eliberarea ostaticilor vostri din miinile fratilor nostri este legata de retragerea soldatilor vostri din tara noastra", a afirmat autorul mesajului, identificat drept Osama ben Laden de postul de televiziune din Qatar Al Jazeera. Adresindu-se poporului francez, el a adaugat: "Refuzul presedintelui vostru de a se retrage din Afganistan este rezultatul imitarii Americii, iar acest refuz este o unda verde pentru uciderea prizonierilor vostri, dar noi nu vom face acest lucru la momentul care ii convine lui". Aceasta pozitie a lui Sarkozy "il va costa si va va costa scump pe diferite fronturi, in interiorul si exteriorul Frantei", a continuat ben Laden. Doi jurnalisti francezi si cei trei insotitori afgani ai lor au fost luati ostatici la 30 decembrie 2009, la aproximativ 60 de kilometri est de Kabul, in provincia muntoasa instabila Kapisa.


Sefa diplomatiei franceze, atacata cu oua de palestinieni


Mai multi demonstranti palestinieni au atacat vineri masina in care se afla ministrul francez de externe, Michele Alliot-Marie, in momentul in care aceasta vizita Fisia Gaza, transmite Reueters, citind martori oculari. Protestatarii au aruncat cu oua si pantofi in automobilul sefei diplomatiei de la Paris. Zeci de rude ale palestinenilor aflati in inchisori din Israel au blocat jeepul in care calatorea Alliot-Marie, au lovit cu pumnii in capota si au strigat "Afara din Gaza!". Incidentul a avut loc in momentul in care ministrul francez sosea in teritoriile palestinene, controlate de gruparea islamista Hamas. Ulterior, in momentul in care Michele Alliot-Marie se pregatea sa paraseasca un spital pe care-l vizitase, demonstrantii au aruncat cu oua si pantofi in parbrizul masinii sale. Martorii au declarat ca demonstrantii erau rude ale palestinienilor aflati in inchisorile israeliene. Manifestantii si-au declarat nemultumirea fata de o declaratie facuta de Michele Alliot-Marie cu o zi inainte, atunci cind i-a vizitat pe parintii soldatului israelian Gilad Shalit, luat ostatic de Hamas in 2006. Alliot-Marie a fost citata zicind ca detentia lui Shalit este o "crima de razboi". Localnii s-au infuriat pentru ca ministrul francez nu a luat aceeasi pozitie si fata de palestinienii inchisi in Israel. Hamas a cerut eliberarea a sute de palestinieni in schimbul lui Shalit.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.