Internațional

2016 va gasi NASA cu hangarele goale

Ziarul de Vrancea
17 ian 2011 491 vizualizări
Agentia Spatiala Americana sustine ca lansatoarele care urmeaza sa inlocuiasca navetele spatiale nu vor fi gata pina atunci n Senatul SUA avertizeaza ca producerea noii generatii de navete este obligatorie

NASA a anuntat Congresul american ca nu va putea sa construiasca pina in anul 2016 viitoarea generatie de lansatoare grele si de capsule spatiale, asa cum era prevazut in bugetul votat de Congres. "Desi NASA continua sa lucreze atit cit poate de repede pentru a respecta obiectivul de a avea un lansator operational la data de 31 decembrie 2016, Agentia nu crede ca acest obiectiv va fi realizat, din cauza estimarilor bugetare actuale (...) si a arhitecturilor (lansatorului) actuale avute in vedere", afirma Agentia spatiala americana intr-un document ce contine 22 de pagini.

Proiectul adoptat de Congres si semnat de presedintele Barack Obama a insarcinat NASA cu misiunea de a concepe si de a construi un sistem de lansare spatial (Space Launch System) ca si o capsula de transportare a astronautilor (Multi-Purpose Crew Vehicule) pina la sfirsitul anului 2016.

Politicienii democrati si republicani din Comisia pentru Comert din cadrul Senatului american, care supravegheaza activitatea NASA, le-au reamintit directorilor Agentiei spatiale americane care sint obligatiile lor. "Producerea unui lansator greu si a unei capsule nu este optionala, ci obligatorie. NASA trebuie sa se foloseasca de experienta ei spatiala de multe decenii si de miliardele de dolari din investitiile precedente pentru a elabora un concept (de lansator) care sa fie viabil", au declarat senatorii americani.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane - Discovery, Atlantis si Endeavour -, SUA va depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru transportarea astronautilor americani pe Statia Spatiala Internationala (ISS). ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

Construirea unui succesor pentru navetele spatiale americane, ce va fi utilizat nu doar pentru a transporta austronauti pe ISS, ci si pentru explorarea spatiala dincolo de orbita terestra joasa, este considerata o prioritate de catre guvernul american.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.