Internațional

A fost inventata napolitana cu zero calorii

Ziarul de Vrancea
12 ian 2011 500 vizualizări
Cercetatoarea poloneza Joanna Harasym a brevetat un sortiment de napolitana din seminte de hrisca despre care afirma ca are zero calorii, nu contine gluten, dar este bogata în antioxidanti. "Deoarece organismul uman nu absoarbe celuloza din semintele de hrisca, napolitanele mele sint neutre din punct de vedere caloric si ramin o sursa bogata în antioxidanti care sint buni pentru sanatate", a declarat cercetatoarea poloneza.

Noul sortiment de napolitana ii poate ajuta pe oameni sa isi controleze mai usor greutatea, iar diabeticii vor putea sa aprecieze la rindul lor noul produs, ca si persoanele care nu tolereaza glutenul, deoarece aceste napolitane de culoarea ciocolatei si cu aroma de alune "nu contin gluten si nu cauzeaza o crestere a glicemiei", a declarat cercetatoarea, profesor la Universitatea economica din Wroclaw.

Joanna Harasym a anuntat ca lucreaza in prezent la obtinerea unui sortiment de bere din hrisca, dar acesta nu va fi neutru din punct de vedere caloric. Denumita "griul negru", hrisca nu este o cereala, asa cum este griul sau orzul. Aceasta planta face parte din familia Polygonaceae, iar semintele ei sint bogate in proteine, acizi aminati, fibre solubile si compusi antioxidanti. Planta a fost introdusa in Europa de catre mongoli si turci.

Grauntele de hrisca sint foarte populare in Polonia, tara in care produsele din hrisca sint consumate ca o alternativa pentru produsele din cartofi, orez sau paste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.